Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Τα 3 μυστικά για την ευτυχία



Όλοι ξέρουμε ότι τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία… αλλά πολλές φορές συμπεριφερόμαστε λες και θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι με λίγα παραπάνω χρήματα. Είμαστε εξαρτημένοι να θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι (ενώ ξέρουμε ότι οι πλούσιοι δεν είναι ευτυχισμένοι επίσης). Είμαστε εκπαιδευμένοι να θέλουμε το τελευταίο προϊόν της τεχνολογίας που η τηλεόραση μας λέει να θέλουμε. Θέλουμε να βγάλουμε περισσότερα λεφτά γιατί μετά θα κάνουμε την καλή ζωή.

Αλλά κανένα από αυτά δε θα μας φέρει την ευτυχία. Ανεξάρτητα από το πόσα πολλά κερδίζουμε, ανεξάρτητα από το πόσα έχουμε στην τράπεζα, ανεξάρτητα από το πόσο ωραία είναι τα ρούχα μας ή τα αυτοκίνητα ή τα παιχνίδια μας, τίποτα από αυτά δε θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Και το λυπηρό είναι ότι θα μπορούσε να μας πάρει δεκαετίες να μαζεύουμε πλούτο και πολυτελή αντικείμενα μέχρι να το καταλάβουμε.

Τι είναι αυτό που θα μας φέρει ευτυχία λοιπόν? Ευτυχώς είναι τρία πράγματα που δεν κοστίζουν τίποτα. Αυτά τα τρία πράγματα έχουν αποδειχθεί με έρευνα – δημοσκοπήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για το τι έχουν, πώς είναι οι ζωές τους, και πόσο ευτυχισμένοι είναι.

Αυτά είναι λοιπόν, τα τρία μυστικά για την ευτυχία:
1. Καλές σχέσεις. Έχουμε μια ανθρώπινη ανάγκη να είμαστε κοντά, να νιώθουμε οικεία με άλλα ανθρώπινα όντα. Έχοντας καλές, υποστηρικτικές φιλίες, ένα δυνατό γάμο ή στενούς δεσμούς αγάπης με τα μέλη της οικογένειάς μας έχουμε πολλές περισσότερες πιθανότητες να είμαστε ευτυχισμένοι. Ενέργειες: Αφιέρωσε χρόνο, σήμερα, για να περάσεις χρόνο με τους αγαπημένους σου, να τους πεις τι σημαίνουν για σένα, να τους ακούσεις, και να αναπτύξεις τη σχέση σου μαζί τους.

2. Θετική σκέψη. Προφανώς και είμαι μεγάλος υποστηρικτής της θετικής σκέψης, και τη θεωρώ τον καλύτερο τρόπο να πετύχεις τους στόχους σου, αλλά φαίνεται τελικά ότι οδηγεί και στην ευτυχία. Η αισιοδοξία και ο αυτοσεβασμός είναι δύο από τους καλύτερους δείκτες των ανθρώπων που έχουν ευτυχισμένες ζωές. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι νιώθουν πως έχουν τη δύναμη, πως έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, και έχουν μια θετική αντιμετώπιση της ζωής.Ενέργειες: Κάνε τη θετική σκέψη συνήθεια. Στην ουσία, αυτή θα έπρεπε να είναι μια από τις πρώτες συνήθειες που αναπτύσσεις. Κάνε συνήθεια το να συντρίψεις όλες τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαταστήσεις με θετικές. Αντί για “δεν μπορώ” σκέψου “μπορώ”. Μπορεί να ακουστεί σαχλό, αλλά για μένα έχει λειτουργήσει, κάθε φορά.

3. Να νιώθεις συνεπαρμένος. Μιλάμε για την κατάσταση στην οποία μπαίνουμε όταν είμαστε εντελώς εστιασμένοι σε αυτό που κάνουμε. Μας συνεπαίρνει τόσο αυτό που κάνουμε που χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Όταν είτε κάνοντας μια δουλειά είτε στον ελεύθερο χρόνο σου είσαι σε τέτοια κατάσταση, σχεδόν αναμφίβολα θα είσαι ευτυχισμένος. Οι άνθρωποι βρίσκουν μεγαλύτερη απόλαυση όχι όταν κάνουν κάτι που δεν απαιτεί σκέψη ή είναι παθητικοί, αλλά όταν απορροφούνται σε μια πρόκληση που απαιτεί τη σκέψη τους. Ενέργειες: Βρες πράγματα για τα οποία είσαι παθιασμένος. Σοβαρά – αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα. Βρες χόμπυ που σε παθιάζουν. Κλείσε την τηλεόραση και βγες έξω – κάνε κάτι που πραγματικά σε τραβάει.
Σου δόθηκαν τα τρία μυστικά για την ευτυχία. Μην τα χαραμίσεις
Συντάκτης 
zenhabits.gr