Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ο δρακογέννητος, Οι πύλες των κόσμων της Εριέλλας Χρυσού ...μας εμπνεει και το προτεινουμε



Εριέλλα Χρυσού , νέα και πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφεας  με το έργο της: «Ο Δρακογέννητος – Οι Πύλες των δυο Κόσμων»  πρωτοτυπεί όσον αφορά τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος. Ο Κρίτωνας είναι ένας νεαρός ανάπηρος καθηλωμένος σε κινούμενη αναπηρική πολυθρόνα, αποφασίζει ξαφνικά να ταξιδέψει με την φαντασία του σε άγνωστους και μαγικούς κόσμους. Ξεκινά και κατανικά τα εμπόδια που του προβάλουν οι σφραγισμένες πύλες του κόσμου που θέλει να γνωρίζει. Ένας ανάπηρος κατορθώνει κάτι το αδύνατο στη κοινή λογική του μέσου νου, και γκρεμίζει τείχη προκαταλήψεων και ανοίγει πύλες ενός άλλου κόσμου που αρνείται να τον ενσωματώσει. Ποιος είναι όμως αυτός ο κόσμος; Κόσμος που απαντάται στα όνειρα και στη μαγεία των παραμυθιών. Χτισμένος με αυστηρή ιεραρχία και στεγανά, νόμοι σκληροί και αδυσώπητοι, η ηθική του ακραία γεμάτη απαγορεύσεις και προπαντός κατοικείται από διάφορα έθνη και φυλές με ηγέτες «ανθρώπινους» γεμάτους αρετές και κακίες. Οι ανταγωνισμοί τα πάθη, οι κακίες κυριαρχούν σε αυτόν τον κόσμο που γνώρισε ο Κρίτωνας.

Η περιπέτεια του δεν έχει τέλος. Ένας ακήρυχτος πόλεμος έχει ανάψει και σε αυτό τον κόσμο, σημάδι άσχημο που οι φόβοι μας προμηνύουν το τέλος του ανθρώπινου γένους. Το έργο της Ε.Χ. παρά τις σχεδόν 400 σελίδες του είναι ευανάγνωστο δεν κουράζει τον αναγνώστη ούτε νιώθει πλήξη. Είναι κατανεμημένο σε 56 κεφάλαια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Οι προτάσεις του σύντομες, οι διάλογοι των προσώπων συχνοί με συγκρούσεις, και αρκετά ποιητικοί. Οι σκηνές αλλάξουν συχνά, οι εικόνες του είναι πλούσιες, τοπία με ζωντανά χρώματα. Τα στοιχεία του φόβου του τρόμου του αλλόκοτου είναι περιορισμένα. Κόσμος γεμάτος φως, μαγεία, ήρωες ανθρώπινοι με ονόματα που μας θυμίζουν δημοτικό τραγούδι, ελληνικό παραμύθι, αλλά και επιτυχημένη δική της επινόηση (Σκιάγγιχτος, Λίμνιος, Θεόσταλτος, Μαμέλχθη). Η συγγραφέας δεν περιορίζεται στην επική διάσταση του έργου, όπου οι πολεμικές στιγμές μεταξύ των φυλών της ημέρας και των φυλών της νύκτας αποτυπώνονται με τρόπο συγκλονιστικό, το λυρικό και δραματικό στοιχείο δεν απουσιάζουν στα περισσότερα μέρη του έργου της.

Η συγγραφέας με την περιπλάνησή της στους μαιάνδρους της φανταστικής λογοτεχνίας, επικαιροποιεί το έργο της με τα μηνύματα που εκπέμπει. Καταγράφει μια κοινωνία ρηχή, υποκριτική με διάφορα στεγανά που στηρίζονται στις διάφορες προκαταλήψεις. Ο κεντρικός της ήρωας ένας ανάπηρος νέος παθητικός, περιθωριακός, φοβισμένος, δέσμιος της μοίρας του, θύμα των προκαταλήψεων και διακρίσεων μίας καθωσπρέπει κοινωνίας. Αναγεννάται γίνεται αγνώριστος όταν γνωρίζει τον Χρύσανθο Λαίο συγγραφέα φανταστικών διηγημάτων και μυείται στον κόσμο αυτής της λογοτεχνίας και ανακαλύπτει τις δικές του Πύλες σωτηρίας. Αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ζωογόνος δύναμη για δημιουργία, την οποία κρύβει ο κάθε «άσημος» άνθρωπος που κάποιοι ισχυροί τον καταδικάζουν στην μοιρολατρία. 
ΕΡΙΕΛΛΑ ΧΡΥΣΟΥ
Ο ΔΡΑΚΟΓΕΝΝΗΤΟΣ
ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ
(εκδόσεις Αίολος)
2009
Πηγη:Λουκάς Θεοχαρόπουλος
loukastheoharopoulos@critique.gr