Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

5ο Διεθνές Φεστιβάλ ART4MORE ‘11



Το Διεθνές Φεστιβάλ “ART4MORE”, υπό τη διοργάνωση της Μ.Κ.Ο. «ΕΔΡΑ», πραγματοποιείται ετησίως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου) και είναι αφιερωμένο στη σύνδεση της Τέχνης με την Ψυχική Υγεία και καίριους κοινωνικούς προβληματισμούς, προβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και αναδεικνύοντας έναν εναλλακτικό τρόπο αντίληψης της υγείας ως στάση ζωής. Ζητούμενο του “ART4MORE” αποτελεί η καταπολέμηση των βασικότερων «συμμάχων» της αρνητικής στάσης που επικρατεί σε σχέση με τους ψυχικά πάσχοντες: την προκατάληψη, την έλλειψη ενημέρωσης και τον στιγματισμό. Έτσι, η ψυχική υγεία μέσω της τέχνης δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, της γνωριμίας με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αλλά και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.

Στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ ART4MORE υλοποιούνται δύο εκθέσεις - δράσεις, διερευνώντας επιστημονικά και αισθητικά τους τρόπους με τους οποίους ο χώρος επηρεάζει και δομεί την ανθρώπινη ζωή και την τέχνη. Οι δύο εκθέσεις πλαισιώνονται από ομιλίες, προβολές, performances και live μουσικές συναυλίες ευαισθητοποίησης.

Αναλυτικά, στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνεται:


-Έκθεση – Ημερίδα: «Θεραπευτική Αρχιτεκτονική, Τοπίο και Θεραπευτικός Κήπος»

-Εναλλακτικά Θεραπευτικά Μέσα στην ψυχική υγεία ως συμπληρωματικό μοντέλο της φαρμακευτικής αγωγής»


Ημερίδα και έκθεση projects Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής (νοσοκομεία, οικοτροφεία, ξενώνες, κέντρα ημέρας, προστατευόμενα διαμερίσματα και οικείες ΑμεΑ), Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Θεραπευτικής Κηπουρικής. Η ημερίδα θα λάβει τη μορφή στρογγυλής τράπεζας όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτείας, φορείς και επαγγελματίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η κα. Upali Nanda, μέλος της Research Committee for the Society of Arts in Healthcare, η κα. Annette Ridenour Director of Research HYPERLINK "http://www.linkedin.com/company/american-art-resources?trk=ppro_cprof" American Art Resources, προσωπικότητες από το Ισραήλ, την Αμερική, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού (Αρχιτέκτων-μηχανικός– Νοσοκομειολόγος, Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της International Academy for Design & Health), η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη (Αρχιτέκτων Τοπίου-Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος - Διευθύντρια Οργανισμού Διοίκησης & Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»), ο κος Μιχάλης Μανιαδάκης (Τεχνικός Ανθοκομίας- Σύμβουλος Οικολογικής Γεωργίας), κ.α.


Ημερομηνία διεξαγωγής Ημερίδας: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011, ώρα 16.00-21.00. Ακολουθεί δεξίωση.

Έκθεση Από όσους Σχεδιάζουν στο Περιθώριο
Η δεύτερη έκθεση-δράση φιλοξενεί περίτεχνα σκίτσα σε λευκές σελίδες, στο περιθώριο σημειώσεων, σε post-its, moleskines, ημερολόγια και κάθε άλλη επιφάνεια που ένα σχέδιο μπορεί να γεννηθεί αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα. Στην έκθεση συμμετέχουν και ψυχικά ασθενείς. Το project αυτό αντικατοπτρίζει την επιστροφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πιο απλοϊκές, πειραματικές και πρωτογενείς μορφές τέχνης. Σκοπός είναι: Να δώσει έναν τόπο έκθεσης στην εφήμερη τέχνη που δημιουργείται και χάνεται καθώς δεν έχει αποδεκτή ή περιποιημένη φόρμα. Να φανερώσει την άμεση σχέση της τέχνης αυτής με το υποσυνείδητο και τον ψυχισμό μας. Να συνδέσει τα σκίτσα με τις προσωπικές στιγμές και περιστάσεις κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν, μέσα στην καθημερινότητα των δημιουργών τους.
Κομμάτι της έκθεσης «Σχέδια στο Περιθώριο» θα έχει χαρακτήρα «work-in-progress» και θα εξελίσσεται με την επί τόπου δημιουργία έργων κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μέσω της συνεργασίας με τα «Δημιουργικά Κύματα» της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος. 5ο Διεθνές Φεστιβάλ ART4MORE ‘11
ΤΕΧΝΗ χωρίς ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΠΟΤΕ: Παρασκευή 7, Σάββατο 8, Κυριακή 9 Οκτωβρίου 201i
ΠΟΥ: The HUB Events, Αλκμήνης 5 Κ. Πετράλωνα, σταθμός Κεραμεικός