Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ψυχοθεραπεία με κατοικίδια



Θα κάνατε ποτέ ψυχοθεραπεία μαζί με τοκατοικίδιό σας; Πολλοί ειδικοί το συνιστούν, καθώς θεωρούν ότι βελτιώνουν τις συμβουλευτικές θεραπείες και κάνουν τον ασθενή να αισθάνεται πιο άνετα. Αν ποτέ τύχει να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο ή έναν ψυχολόγο, μην παραξενευτείτε αν δείτε σε μια γωνιά το αγαπημένο του σκυλάκι. Πολλοί θεραπευτές θεωρούν ότι η ψυχοθεραπεία παρουσία ενός κατοικίδιου βελτιώνει την διάθεση των πελατών τους, κάνει το συναίσθημα της μοναξιάς λιγότερο έντονο και προσφέρει την αίσθηση ενός άμεσου στόχου στην ζωή. Φροντίζουν λοιπόν να έχουν ένα κατοικίδιο την ώρα της θεραπείας ώστε να επωφεληθούν από τις ευεργετικές τους ιδιότητες. 
Οι «σύμβουλοι κατοικίδια» έχουν ευεργετική επίδραση τόσο στους θεραπευτές όσο και στους πελάτες. Προσφέρουν σε όσους κάνουν ψυχοθεραπεία ασφάλεια, αποτελούν όμως και έναν ευχάριστο τρόπο διάσπασης της προσοχής όταν τα συναισθήματα γίνονται πολύ έντονα. Επιπλέον είναι  ένα καλό «δόλωμα» για να αποκτήσει ο πελάτης οικειότητα με τον γιατρό του.
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θεραπεία με κατοικίδια βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην παραγωγή ορμονών που μειώνουν το άγχος. Επίσης, δημιουργούν την αίσθηση στους ανθρώπους ότι είναι απαραίτητοι, ενώ συμβάλλουν και στην κοινωνικοποίηση μεταξύ τους. Τα σκυλιά ειδικότερα, τονίζουν πολλοί ψυχοθεραπευτές, αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό με τους ανθρώπους. Ερευνα του UCLA έχει αποδείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκυλιών υποφέρουν σπανιότερα από πόνους που σχετίζονται με το άγχος. Ηψυχοθεραπεία μαζί με το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να 
αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετική. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον γιατρό σας, σκεφθείτε το.

από: MoodHackers Team