Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί γελάμε;



Γιατί γελάμε; Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει πως δεν γελάμε μόνο όταν βρίσκουμε κάτι πολύ αστείο, αλλά και για άλλους λόγους. Το γέλιο λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας, διευρύνει την ενέργεια στο σώμα και το νου και μας επιτρέπει να βλέπουμε τα προβλήματά μας με άλλο μάτι. Έχει μάλιστα αποδειχθεί πως τα μωρά που θηλάζουν από μητέρες με χιούμορ έχουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα!

Το γέλιο για τον άνθρωπο, είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό, ένα πολυσύνθετο ψυχονοητικό και σωματικό φαινόμενο που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους γελάμε.
1.  Η θεωρία της αποφόρτισης - ανακούφισης Το γέλιο λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας, για να φύγει ο παραπανίσιος ατμός από την ψυχοσωματική χύτρα ταχύτητας. Επομένως ένας υποσυνείδητος λόγος που γελάμε είναι για να νιώσουμε καλύτερα.
2.  Η θεωρία της ανωτερότητας / υπεροχής Συχνά γελάμε επειδή αισθανόμαστε ανώτεροι ή εξυπνότεροι από τους άλλους. Όταν ο Mr Bean για παράδειγμα κάνει μια σειρά από γκάφες, γελάμε, γιατί υποσυνείδητα ξέρουμε πως εμείς δεν θα κάναμε ποτέ μαι τέτοια ανοησία.
3. Η θεωρία του άτοπου / ασυμβίβαστου Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένας ακόμα λόγος που γελάμε είναι όταν δύο καταστάσεις ενώ είναι αντίθετες μεταξύ τους, συμβαίνουν ταυτόχρονα. Στο γαργάλημα π.χ. συνυπάρχουν επιθετικότητα και παιχνίδι.

Πώς να γελάσω με τόσα προβλήματα; Δες μια κωμική ταινία, σκέψου κάτι που σου φαίνεται πραγματικά αστείο και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να συσπάσεις τα χείλη σου σε ένα χαμόγελο, το γέλιο θα έρθει από μόνο του. Το να κάνεις τον εαυτό σου να γελάει είναι θεμιτό, καθώς ουσιαστικά ευεργετείς την υγεία σου. Αρκεί να σκεφτείς πως ένα λεπτό ξεκαρδιστικού γέλιου ισοδυναμεί με πολλά λεπτά χαλάρωσης. Επιπλέον,  100-200 γέλια την ημέρα ισοδυναμούν με 10 λεπτά στατικής κωπηλασίας ή τρεξίματος ενώ μια ώρα γέλιου αρκεί για το κάψιμο 500 θερμίδων, αφού όλοι οι μύες του σώματος κινούνται.
από: MoodHackers Team