Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ασκήσεις ευτυχίας



Αν νομίζετε ότι γυμνάζεται μόνο το σώμα, αναθεωρήστε. Σύμφωνα με τη θετική Ψυχολογία υπάρχουν και ασκήσεις ευτυχίας. Η ευτυχία μπορεί να διδαχτεί, λένε οι ειδικοί, και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη ψυχολογική προπόνηση. Αν λοιπόν δεν αισθάνεστε «ασθενής» αλλά απλά υπερβολικά φορτωμένος, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε κάποιες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας. - Αυτονομία- Εξέφρασε την ατομικότητά σου. Οσο πιο αυτόνομος αισθάνεσαι και όσο περισσότερες επιλογές έχεις στη ζωή σου, τόσο πιο ευτυχισμένοςείσαι. Ψάξε τις ευκαιρίες μέσα στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας και εκδήλωσέ τα μέσα από πράγματα που σε εκφράζουν
- Ξέχνα τα κακά συναισθήματα. Ο ερευνητής της θετικής ψυχολογίας Dan Gilbert υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι συστηματικά υπερεκτιμούν την διάρκεια των συναισθημάτων τους _αρνητικών και θετικών. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να προσαρμόζονται στις νέες καταστάσεις πολύ γρήγορα. Για αυτό, μην φοβάσαι κάτι που μπορεί να συμβεί: άστο πρώτα να συμβεί και σκέψου το μετά. Βρες τις ισορροπίες. Το μέλλον δεν είναι ούτε τόσο φοβερό όσο φοβάσαι, αλλά ούτε και τόσο χαρούμενο.
- Διασκέδαση και φιλανθρωπία. Ερευνες ψυχολόγων έχουν δείξει ότι η προσφορά στους άλλους μας φέρνει, μακροπρόθεσμα, μεγαλύτερη χαρά από την προσωπική μας ευχαρίστηση. Γίνε εθελοντής σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση και θα το διαπιστώσεις.
- Ευχαριστήρια επιστολή. Το να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου έχει διπλό όφελος: τόσο σε εσένα, όσο και στον αποδέκτη. Διάλεξε κάποιον που σε έχει βοηθήσει και τον συμπαθείς, αλλά δεν του έχεις πει ποτέ «ευχαριστώ». Είναι πανεύκολο.
- Ευτυχισμένες σχέσεις. Ερευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην ποιότητα της προσωπικής σχέσης και στο πως ο σύντροφός σου αντιδρά στα καλά νέα που σε αφορούν. Για αυτό άκου προσεκτικά και κάνε δημιουργικά σχόλια.
- Πέρνα μια ευχάριστη μέρα. Φτιάξε ένα ημερολόγιο και κατέγραψε ό,τι κάνεις επί δύο εβδομάδες. Μετά αξιολόγησε τις δραστηριότητες από το 1 ως το 10. Όταν περάσει το διάστημα των δύο εβδομάδων και τα διαβάσεις θα έχεις μια πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι είναι εποικοδομητικό και τι όχι.

Σύμφωνα με έρευνες του ειδικού επί του θέματος δρ. Martin E.P. Seligman, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερους φίλους, πιο ικανοποιητικούς γάμους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Γιατί όχι κι εσύ; Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές απλές ασκήσεις ευτυχίας

από: MoodHackers Team