Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μαθήματα ευτυχίας από όλο τον κόσμο

 Είσαι moodhacker και θέλεις να ταξιδεύεις μόνο σε μέρη που ταιριάζουν με τη διάθεσή σου; Αυτά είναι 7 από τα πιο χαρούμενα μέρη του κόσμου. Ανακάλυψε το μυστικό της ευτυχίας τους και κλείσε εισιτήρια τώρα.

Ισλανδία
Ευτυχία είναι να μιλάς στη γλώσσα σου
Αν υπάρχει μια γλώσσα που μπορεί να τροφοδοτήσει με τόση ευτυχία τις ψυχές ενός ολόκληρου λαού, αυτή είναι τα ισλανδικά. Οι Ισλανδοί αγαπούν τη γλώσσα τους ίσως και περισσότερο από τη χώρα τους. Τη θεωρούν πιο σημαντική και από τη σημαία τους, πιο ιερή και από τη θρησκεία τους.

Ελβετία
Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τις ρίζες σου
Οι Ελβετοί είναι ριζωμένοι στον τόπο τους. Τα διαβατήριά τους γράφουν το όνομα της πόλης καταγωγής τους. Μπορεί να μην έχουν γεννηθεί εκεί ή να μην έχουν πάει ποτέ, αλλά είναι το σπίτι τους. Λένε πως οι Ελβετοί γίνονται Ελβετοί μόνο όταν περνούν τα σύνορα. Μέχρι τότε είναι Ζυρίχιοι, Γενοβέζοι ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελβετοί έφτιαξαν τη λέξη «heimweh» για να περιγράψουν το δυσάρεστο αίσθημα του «ξεριζωμού» από την πατρίδα σου.

Κατάρ
Ευτυχία είναι να μοιράζεις χρήματα σε όλους
Το νερό, το ηλεκτρικό, οι υπηρεσίες υγείας και η εκπαίδευση στο Κατάρ είναι δωρεάν, ενώ η φράση «ψηλή φορολογία» είναι άγνωστη για τους πολίτες της χώρας. Η κυβέρνηση μάλιστα δίνει έναν μικρό μισθό στους φοιτητές κολλεγίων. Μάλιστα, όταν ένας άνδρας παντρεύεται, η κυβέρνηση του παρέχει ένα οικόπεδο για να χτίσει σπίτι, μια υποθήκη και ένα μηνιαίο επίδομα περίπου επτά χιλιάδων δολαρίων.

Μπουτάν
Ευτυχία είναι να προσέχεις τον εαυτό σου και τους άλλους
Τις τελευταίες δεκαετίες το Μπουτάν έχει κάνει τεράστια βήματα. Ο όρος ζωής έχει ανέβει από τα 42 στα 64 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης σε όλους τους πολίτες. Το Μπουτάν είναι το πρώτο έθνος μη καπνιζόντων, αφού μέχρι και η πώληση ειδών καπνού απαγορεύεται, ενώ οι μοναχοί είναι περισσότεροι από τους στρατιώτες.

Ταϊλάνδη
Ευτυχία είναι να μοιράζεις χαμόγελα
Αυτό που γνωρίζουν καλά οι Ταϊλανδέζοι είναι ότι το αληθινό χαμόγελο βρίσκεται μόνο στα μάτια. Συγκεκριμένα στους μυς που περιβάλλουν τα μάτια, οι οποίοι εμφανίζονται μόνο όταν ένα χαμόγελο βγαίνει κατευθείαν από την καρδιά. Οι Ταϊλανδέζοι πιστεύουν ότι το χαμόγελο είναι για να μοιράζεται.

Ινδία
Ευτυχία είναι να απολαμβάνεις κάθε ήχο
Το να ακούς και να αισθάνεσαι περίπου 1000 ανθρώπους να λένε «ομ» την ίδια στιγμή είναι κάτι αξέχαστο. Νιώθεις πως όλη η αίθουσα δονείται. Η Ινδία είναι συνδεδεμένη με τους ήχους, όπως το κάλεσμα ενός πλανόδιου πωλητή, ο ψαλμός ενός Ινδού ιερέα ή ο ήχος της δίτροχης άμαξας. Στην Ινδία ακόμα και οι πιο απλοί ήχοι μπορούν να σου θυμίσουν κονσέρτα μεγάλων συνθετών.