Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μην οδηγείς θυμωμένος



Έχεις παρατηρήσει πως μετά από μια εφιαλτική μέρα στη δουλειά με το χειρότερο αφεντικό του κόσμου, μόλις μπεις στο αυτοκίνητό σου και ξεχυθείς στο δρόμο αλλάζεις κατευθείαν διάθεση; Αυτό δε σημαίνει και ότι σου έφυγε ο θυμός.

Μήπως έχεις πιάσει κι εσύ τον εαυτό σου να νιώθει βασιλιάς του κόσμου μπροστά στο τιμόνι επειδή σε όλα τα υπόλοιπα δεν μπορείς να πατήσεις πόδι; Σα να πειράζει λιγότερο ξαφνικά που δεν έχεις αρκετά χρήματα για shopping, που το αφεντικό σου είναι άδικο και η σχέση σου πήρε την κατηφόρα; Το αυτοκίνητό μας φαίνεται πως είναι το μόνο μέρος όπου νιώθουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο. Μέσα σ’ αυτό είμαστε παντοδύναμοι, τα αφεντικά. Αποφασίζουμε αν θα τρέξουμε, αν θα αλλάξουμε σταθμό στο ράδιο, πόσες φορές θα κορνάρουμε, πού θα πάμε. Το καλό είναι ότι μέσα στο αυτοκίνητό μας νιώθουμε κύριοι του εαυτού μας. Ποιο είναι το κακό; Πρόσφατη ψυχολογική έρευνα του παν/μίου του Κολοράντο, έδειξε πως μπορεί να χρησιμοποιούμε την οδήγηση για να βγάλουμε από μέσα μας την οργή για όλα τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή.

Οι οργισμένοι οδηγοί:
• Είναι επιθετικοί με τους άλλους οδηγούς
• Ρισκάρουν περισσότερο στην οδήγηση
• Προκαλούν περισσότερα ατυχήματα

Ο καλύτερος τρόπος να ξεφύγεις από αυτή την κατηγορία είναι να εντοπίσεις τις καταστάσεις που σε κάνουν να βράζεις μέσα σου. Πολλές φορές η δύναμη για τις μεγάλες αλλαγές έρχεται ξαφνικά, σε κάτι στιγμές που συνειδητοποιείς πόσο χάλια είναι κάποια πράγματα, και πονάς και θυμώνεις τόσο, που λες «Φτάνει! Δεν αντέχω άλλο έτσι!». Είναι η μαγική στιγμή που πέφτει το «όλα υπό έλεγχο» προσωπείο σου, και απελευθερώνεται όλη η καταπιεσμένη οργή σου. Όταν φτάσεις σ’ αυτό το σημείο, θα καταλάβεις ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τη δύναμη πίσω από τον θυμό για να βελτιώσεις ότι χρειάζεται για να ζήσεις πιο ήρεμα.Την επόμενη φορά που θα μπεις στο αυτοκίνητο παρατήρησε πόσο άνετα νιώθεις. Πόσο ωραίο είναι να έχεις τον έλεγχο και να νιώθεις δυνατός. Φαντάσου πως όσο ασφαλής νιώθεις εδώ μέσα, το ίδιο ασφαλής νιώθεις και όλες τις υπόλοιπες στιγμές της μέρας. Φαντάσου την ζωή σου σαν το αυτοκίνητό σου, ικανό να σε οδηγήσει στον γκρεμό ή στην ομορφότερη κοιλάδα του κόσμου. Που θα πας;

από: MoodHackers Team