Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Πώς να θέσεις οικονομικούς στόχους




Όλοι θέλουμε να έχουμε οικονομική άνεση, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τα χρήματά μας. Αν και γνωρίζουμε πως υπάρχει τρόπος να γίνουμε οικονομικοί σύμβουλοι του εαυτού μας, δεν ξέρουμε πως ακριβώς να το κάνουμε. Το μυστικό είναι να μάθουμε να θέτουμε σωστούς οικονομικούς στόχους ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα που μας ικανοποιούν και παράλληλα να έχουμε δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Τέσσερα απλά βήματα για τον καθορισμό των οικονομικών στόχων
Βήμα 1: Προσδιόρισε και γράψε σε ένα χαρτί τους οικονομικούς στόχους σου (αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου, διακοπές, σπουδές κ.λπ). Μερικές φορές όταν καταγράφουμε τους στόχους μας, ανακαλύπτουμε πως μερικοί από αυτούς είναι ακατόρθωτοι, ενώ άλλοι είναι πιο προσιτοί. Είναι ανθρώπινο και θεμιτό να ονειρεύεται κανείς πλούτη, όμως το σίγουρο είναι πως οι στόχοι που θέτεις πρέπει να είναι ρεαλιστικοί.
Βήμα 2: Χώρισε κάθε οικονομικό στόχο σε χρονικές περιόδους. Π.χ. χρήματα για ένα ταξίδι (6 μήνες), αγορά σπιτιού (2 χρόνια) κ.λπ. Με την τοποθέτηση ενός χρονικού πλαισίου μπορείς να προγραμματίζεις το πόσο και πως θα δουλέψεις προκειμένου να φτάσεις στο στόχο σου.
Βήμα 3: Κάνε μια έρευνα αγοράς για όσα θέλεις να αποκτήσεις, διαβάζοντας ειδικά έντυπα, μπαίνοντας στο internet και φυσικά απευθυνόμενους σε ειδικούς.
Βήμα 4: Αξιολόγησε την οικονομική σου πρόοδο χωρίζοντάς την πάλι σε περιόδους (ανά τρίμηνο, εξάμηνο κ.λ.π) για να ξέρεις που βαδίζεις. Σε περίπτωση που τα χρήματα που κερδίζεις σήμερα δεν είναι τα ίδια με αυτά που είχες όταν έθετες τους στόχους σου, αναπροσάρμοσέ τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Κάνε το ίδιο σε περίπτωση που κερδίζεις περισσότερα από πριν.