Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Λίγος ήλιος δεν βλάπτει


«Το γέλιο είναι ο ήλιος που διώχνει τον χειμώνα από το ανθρώπινο πρόσωπο» έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκό. Το ξέρατε όμως ότι ο ήλιος είναι το ίδιο απαραίτητος για την ευτυχία και την ευεξία μας; Ο ήλιος είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας και οι προειδοποιήσεις που ακούμε συχνά για το πόσο βλάπτει μας κάνουν να στερούμαστε ακόμα και τις απαραίτητες δόσεις του, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Η μη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έλλειψη της βιταμίνης D η οποία σχετίζεται με πολλές ασθένειες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σε χώρες που δεν υπάρχει πολύ λιακάδα υπάρχουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου του προστάτη. Η έλλειψη της βιταμίνης D σχετίζεται επίσης με καρδιοπάθειες και οστεοπόρωση. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με φαρμακευτικά υποκατάστατα.
Άλλη σημαντική έρευνα έδειξε ότι οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο σημαντικές από την βιταμίνη D όσον αφορά την αρτηριοσκλήρωση. Και τελευταία έρευνα με επικεφαλής τον δρ. Hector DeLuca, βιοχημικό στο Wisconsin-Madison University, επιβεβαιώνει ότι όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, υπάρχουν και αυξημένα επίπεδα ασβεστίου.
Ο δρ DeLuca υποστηρίζει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να επιδρά θετικά στην πρόληψη του καρκίνου στα νεφρά και στο λέμφωμα Χότζκιν, το οποίο παρουσιάζεται σπανιότερα σε ανθρώπους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.
Οι επιστήμονες όμως αρχίζουν να μελετούν όλο και περισσότερο την ευεργετική επίδραση του ήλιου στον εγκέφαλο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι έρευνα του προηγούμενου μήνα που απέδειξε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο δυσκίνητοι επειδή περνούν πολύ καιρό σε κλειστούς χώρους. «Με αυτό τον τρόπο χάνουν το πολύτιμο πρωινό φως που χρειάζεται το σώμα για να ενεργοποιήσει την 24ωρη λειτουργία του» λέει η επικεφαλής δρ Mariana Figueiro, ερευνήτρια του Lighting Research Centre στο Rensselaer Polytechnic Institute της Νέας Υόρκης. Η απελευθέρωση μελατονίνης είναι απαραίτητη για να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι, καθώς στο τέλος της ημέρας μας υποδεικνύει πότε πρέπει να πάμε για ύπνο, λέει η δρ Figueiro.
Περσινή έρευνα του αυστραλέζικου Centre of Excellence in Vision Science συνέδεσε τον ήλιο με την μυωπία, καθώς απέδειξε ότι όσοι περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους έχουν μειωμένη όραση και περισσότερες πιθανότητες να μην βλέπουν καλά όταν γεράσουν.
Παλιότερες και πιο γνωστές έρευνες έχουν συνδέσει τον ήλιο με νόσους που αφορούν την ψυχική μας υγεία, καθώς η έκθεση στη λιακάδα βοηθά στην έκκριση μελατονίνης και σεροτονίνης, ορμόνες που σχετίζονται με την καλή διάθεση. Το θέμα με τον ήλιο είναι να βρεθούν οι σωστές ισορροπίες, τονίζουν οι ειδικοί. Η υπερέκθεση σίγουρα βλάπτει, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο ήλιος είναι ένα ζωτικό στοιχείο που, με όλες τις ευεργετικές του ικανότητες, μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή θετικά.



από: MoodHackers Team