Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η έκφραση του θυμού σε διάφορους πολιτισμούς



Στην Μαλαισία, ο θυμός και το αμόκ ορμώμενο από μια εμφανή ταπείνωση κάποιου ή κάποια προσβολή αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή περισυλλογής, και καταλήγει αργότερα σε βίαιο ξέσπασμα ή επιθετική συμπεριφορά. Παρόμοια συμπεριφορά επιδεικνύουν και χώρες όπως το Λάος, οι Φιλιππίνες, η Πολυνησία (εκεί το ονομάζουν Cafard ή Cathard), οι Παπούα της Νέας Γουινέας, το Πουέρτο Ρίκο (με το όνομα mal de pelea) και το Ναβάχο (με το όνομα iich’ aa).

Για τους Λατίνους υπάρχει το bills & colera ή αλλιώς muina και είναι σύνδρομα που εμφανίζονται εξαιτίας της οργής ή του θυμού. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος με αυτό το σύνδρομο είναι ένταση, πονοκέφαλος, κραυγές, ρίγη, στομαχικές διαταραχές, ακόμη και χρόνια κόπωση.

Το hwa-byung δημιουργείται στους Κορεάτες όταν καταπιέζουν για καιρό το θυμό τους. Τα συμπτώματά του είναι αμνησία, κόπωση, πανικός, φόβος για επικείμενο θάνατο, δύσπνοια και πόνοι σε όλο το σώμα.

Ανεξάρτητα τη γλώσσα που μιλάς, τα παραπάνω σύνδρομα έχουν κοινό παρανομαστή ότι μόνο η γλώσσα της συγχώρεσης μπορεί να σε απαλλάξει από αυτά και να μη σε οδηγήσει σε ψυχοπαθολογικές ασθένειες.