Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

12 κορυφαίοι επιχειρηματίες που πέτυχαν με αμφιλεγόμενο τρόπο





Επιχειρηματίες που άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού, παραβίασαν τους κανόνες και κατάκτησαν την επιτυχία. Όλοι, με την ευστροφία, τις καινοτομίες τους και την τόλμη τους κατάφεραν να βγουν από την αφάνεια και να κερδίσουν χρήματα και φήμη. Πολλοί, όμως, από αυτούς υιοθέτησαν ένα αμείλικτο ή φαιδρό προφίλ και κατηγορήθηκαν για βρώμικα παιχνίδια αποδεικνύοντας πως η επιτυχία – τουλάχιστον τέτοιου βεληνεκούς – έχει ένα βαρύ τίμημα. Το αν είναι διατεθειμένος κανείς να το πληρώσει ή όχι παραμένει μια προσωπική απόφαση.

Rupert Murdoch
Ο μεγιστάνας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Rupert Murdoch είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον Κόσμο, έχοντας ανάμεσα στη «συλλογή» του, το News Corporation, το Fox News και τη New York Post. Ο 109ος πλουσιότερος άνδρας του Κόσμου, έχει κατηγορηθεί για την επιβολή της δύναμης του στα ΜΜΕ και τα αθέμιτα μέσα που έχει χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τις συντηρητικές πολιτικές ιδέες του.

Jack Welch
Επιλέχθηκε ως ο «Μάνατζερ της Χρονιάς» από το περιοδικό «Fortune» το 1999. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα του management από 29 σε 6, κλείνοντας επιχειρήσεις και απολύοντας ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων. Παρά την δυναμική και παράτολμη τακτική του (ονομάστηκε «νετρόνιο-Τζακ» επειδή «έκαψε» πολλούς υπαλλήλους του), ανέβασε την αξία του GE από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε 280 δισεκατομμύρια δολάρια και πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση που κατάφερε ποτέ διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία.

Steve Jobs
Συνιδρυτής της εταιρείας «Apple» και πρόεδρος της «Pixar», ο Steve Jobs είναι ο «πύργος» της Silicon Valley, τόσο σαν καλλιτέχνης, όσο και σαν διευθυντής επιχείρησης. Το περιοδικό «Fortune» τον χαρακτήρισε «διεθνή πολιτισμικό γκουρού», αφού χάρη σε αυτόν άλλαξε ο τρόπος που ο Κόσμος δουλεύει και παίζει. Έχει κατηγορηθεί για την υπεροπτική του συμπεριφορά, για τη συμπεριφορά του προς τους υφισταμένους του, τους οποίους απολύει πάνω σε εκρήξεις θυμού και για άλλα πολλά, όπως τη συνήθειά του να παρκάρει τη Mercedes του στις θέσεις αναπήρων. Η περιουσία του ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Sir Richard Branson
Το 1972, στην ηλικία των 22, ο Richard Branson άνοιξε το πρώτο κατάστημα δίσκων «Virgin» στο Λονδίνο και υπέγραψε συμβόλαιο με τον πρώτο του καλλιτέχνη, τον Mike Oldfield, για τη δισκογραφική εταιρεία «Virgin» . Το άλμπουμ «Tubular Bells» του Mike Oldfield που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, σημείωσε εκατομμύρια πωλήσεις και έμεινε στην ιστορία ως ένα κλασικό ντοκουμέντο της ηλεκτρονικής πειραματικής μουσικής. Πέντε χρόνια μετά, ο Branson υπέγραψε και με τους Sex Pistols, τον θεμέλιο λίθο της βρετανικής πανκ-ροκ σκηνής που είχε απορριφθεί από άλλες δισκογραφικές εταιρίες στην Αγγλία. Εκτός από την «Virgin Records», τα καταστήματα δίσκων και την αεροπορική εταιρεία «Virgin», ο Branson είναι διάσημος για τα παγκόσμια ρεκόρ του σε παράτολμα σπορ. Επιπλέον, έχει εμφανιστεί σε επεισόδια των γνωστών τηλεοπτικών σειρών «Φιλαράκια» και «Baywatch». Διαθέτει μάλιστα και ένα διαστημικό αεροπλάνο! Αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει πως μπορείς να είσαι ένας από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του Κόσμου και παρ’ όλα αυτά να παραμένεις cool...

Bill Gates
Είναι πασίγνωστο πλέον ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Πλανήτη έχει παρατήσει το κολλέγιο. Αντί να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Bill Gates προτίμησε να ρισκάρει και να στήσει μια μικρή επιχείρηση. Το 1975, λοιπόν, ίδρυσε με τον συμφοιτητή του, Paul Allen, την εταιρεία «Microsoft» και μαζί ανέπτυξαν λογισμικό για τον υπολογιστή «Αltair», ο οποίος πουλιόταν για 400 δολάρια σε μορφή κιτ. Αλλάζοντας τα δεδομένα του software, καθιέρωσε την βιομηχανία του software όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Donald Trump
Αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, ο άρχοντας του real estate, Donald Trump είναι ευρέως γνωστός σαν ο άνθρωπος που θέτει τους κανόνες. Και στους κανόνες του Trump δεν θα συναντήσεις ποτέ τις λέξεις «ταπεινότητα», «γενναιοδωρία», «συμπόνια» ή «οίκτος». Ο Donald Trump είναι ένας από τους διασημότερους ανθρώπους στον Κόσμο. Παρατηρώντας κάποιες πρόσφατες φωτογραφίες του –συγκριτικά με αυτές στο ξεκίνημα της καριέρας του- είναι φανερό πως ο Trump έχει καλλιεργήσει ένα κακό πρόσωπο. Μπορεί να χαμογελάει ακόμα, αλλά έχει πάψει πλέον να «πουλάει». Άλλωστε, η φήμη του, αν όχι η περιουσία του, αποδίδεται λιγότερο στις επιχειρηματικές του κινήσεις και περισσότερο στην εικόνα του «κακού αφεντικού» και στην πολυτάραχη προσωπική του ζωή, που σημαδεύτηκε από το διάσημο διαζύγιό του με την Ivana Trump και τα σεξουαλικά σκάνδαλα με το σούπερ μόντελ από τη Σλοβενία, Melania Knauss.

Henry Ford
Ο πατέρας του σύγχρονου αυτοκινήτου, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford και εφευρέτης της κυλιόμενης γραμμής παραγωγής, ήταν ένας ιδιαίτερα αντισυμβατικός επιχειρηματίας. Ο Henry Ford αποτέλεσε πρόκληση για τους επενδυτές του, αφού επέμεινε στην παραγωγή προσιτών στην τιμή αυτοκινήτων, για τη μαζική αγορά. Πλήρωνε τους υπαλλήλους του περισσότερο απ’ ότι συνηθιζόταν, εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία του «οικονομικού κινήτρου» και με αυτόν τον τρόπο είχε πάντα έναν ισχυρό «στρατό» υπαλλήλων. Ο Ford έδειξε ασυνήθιστο ενδιαφέρον για τις ζωές των εργαζομένων, θεσπίζοντας την εβδομάδα των 40 ωρών εργασίας και καθιερώνοντας την αργία του Σαββάτου. Τα ρίσκα που πήρε απέδωσαν και έτσι η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» διαμόρφωσε μια σύγχρονη αστική εικόνα στη βιομηχανία.

Ray Kroc
Ο Ray Kroc δεν άνοιξε το πρώτο εστιατόριο «ΜcDonald’s». Απλά μεταμόρφωσε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε μια παγκόσμια αλυσίδα δισεκατομμυρίων. Η ευστροφία του Kroc έγκειται στο ότι κατάφερε να παρουσιάσει υψηλής ποιότητας φαγητό σε μια μαζική αγορά. Μετέτρεψε την πώληση των χάμπουργκερ σε επιστήμη και εκπαίδευσε τους αντιπροσώπους του σε όλο τον Κόσμο ώστε να αποκτήσουν «Bachelor στην χαμπουργκερολογία» στο ινστιτούτο εκπαίδευσης των «McDonald’s». Αντιθέτως με τον Ford, όμως ο Kroc επικρίθηκε γιατί πλήρωνε τους υπαλλήλους του όσο λιγότερο μπορούσε και έχει κατηγορηθεί μάλιστα ότι έχει προσπαθήσει να παραβεί το νόμο του βασικού μισθού.

Paris Hilton
Είναι κληρονόμος, καιροσκόπος, ποπ είδωλο και πρωτοπόρος στη νέα τάση για παραγωγή ταινιών σεξ με πρωταγωνιστές celebrities. Κάποιοι θέλουν να προσθέτουν στο βιογραφικό της και τη λέξη «επιχειρηματίας». Έχει «κερδίσει» τον τίτλο της «περισσότερο υπερτιμημένης διασημότητας» από το βιβλίο Γκίνες και ως το «χειρότερο πρότυπο-διασημότητα του 2006» σε δημοσκόπηση του Ασοσιέιτεντ Πρες. Παρ’ όλα αυτά, η Paris Hilton έχει κερδίσει εκατομμύρια δολάρια κάνοντας πράγματα που θα έβαζαν σε μπελάδες οποιονδήποτε άλλον διάσημο. Οδηγώντας μεθυσμένη, κάνοντας ταινίες σεξ, αποδεικνύοντας την ανευθυνότητά της και παριστάνοντας την ανόητη. Είναι ιδιοκτήτρια πολλών εταιρειών, έχει κυκλοφορήσει ένα μουσικό άλμπουμ, έχει εκδόσει την αυτοβιογραφία της και έχει πρωταγωνιστεί σε ταινίες και τηλεοπτικά σόου. Όμως η μεγαλύτερη ικανότητά της είναι να μένει συνεχώς στην παγκόσμια επικαιρότητα. Από τη στιγμή που κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για μια εμφάνισή της σε πάρτι, οι επιχειρήσεις της βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα...

Roman Abramovich
Ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος στον Κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Forbess», κρατούσε πάντα κρυφές τις υποθέσεις του. Ρώσος μεγιστάνας του πετρελαίου και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο Abramovich έχει εντυπωσιάσει με τις παράτολμες και ξαφνικές του επιχειρηματικές κινήσεις. Παρά τις κατηγορίες ότι δεν απέκτησε την περιουσία του με «καθαρά» μέσα, ο Abramovich έχει τιμηθεί σαν «Άνδρας της Χρονιάς» της Ρωσίας, από το περιοδικό «Expert» και έχει βραβευθεί από το ρωσικό «Τάγμα Τιμής» για τη βοήθειά του στην πόλη Τσουκότκα, της οποίας έγινε και κυβερνήτης. Μόλις στα 40 χρόνια του, έχει καταφέρει πολλαπλές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει παραδεχτεί πως έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτικά «ρουσφέτια».

Ingvar Kamprad & Family
Οι περισσότεροι από τα εκατομμύρια κόσμου που ψωνίζουν στα καταστήματα IKEA, δεν γνωρίζουν πως τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος της εταιρείας επίπλων προέρχονται από το όνομα του ιδιοκτήτη της «Ingvar Kamprad» (τα δύο τελευταία από τη φάρμα «Elmtaryd» και από το χωριό Agunnaryd όπου γεννήθηκε). Η ΙΚΕΑ έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος και να προσφέρει μοντέρνα έπιπλα που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και να συναρμολογηθούν. Ο Kamprad είναι γνωστός ως πνεύμα «οικονομίας». Παρ’ όλο που ανακηρύχθηκε ως ο πλουσιότερος Ευρωπαίος στον Κόσμο, προτιμάει να κυκλοφορεί με το παλιό του Volvo και να ταξιδεύει στην οικονομική θέση.

Chad Meredith Hurley
Το YouTube δημιουργήθηκε στις αρχές του 2005 από μερικούς φίλους που ήθελαν έναν καλύτερο τρόπο για να μοιράζονται μεταξύ τους τα προσωπικά τους βίντεο. Την επόμενη χρονιά πουλήθηκε στην εταιρεία Google για 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους ιστότοπους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Διαδίκτυο και πρακτικά είναι μία από τις καθοριστικότερες εμπειρίες των χρηστών του Διαδικτύου. Η επιρροή του YouTube στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές ήταν τεράστια. Από τους τρεις δημιουργούς του YouTube, ο Chad Meredith Hurley ήταν αυτός που ωφελήθηκε περισσότερο από την πώλησή του στο Google. Πήρε περίπου 345,6 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Google, 20 εκατομμύρια παραπάνω από ότι ο συνιδρυτής του Steven Chen και 5 φορές περισσότερα από όσα πήρε ο τρίτος συνιδρυτής, Jawed Karim. Πριν από αυτό, η μεγαλύτερη επιτυχία του Hurley ήταν ο σχεδιασμός του λογότυπου του PayPal (σύστημα πληρωμής στο διαδίκτυο). Το όραμα του μόλις τριάντα ετών Hurley, βοήθησε στο να επανασχεδιαστεί ο τρόπος που επικοινωνούν οι άνθρωποι από όλο τον Κόσμο, μέσω του Διαδικτύου.