Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Γυναίκες-άνδρες: διαφέρουν στα… αστεία



Τα αστεία διαφέρουν σε γυναίκες και άνδρες. Γιατί; Επειδή η αντίδρασή τους στα αστεία, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα που μελέτησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, είναι εντελώς διαφορετική.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας οι γυναίκες, επειδή χρησιμοποιούν περισσότερη εγκεφαλική ενέργεια, αργούν περισσότερο από τους άνδρες να καταλάβουν ένα αστείο, αλλά το ευχαριστιούνται πιο πολύ. Παράλληλα οι ερευνητές τονίζουν πως οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, δύσκολα θα γελάσουν με ένα «κρύο» αστείο, γιατί από τη φύση τους αναζητούν ποιότητα στο χιούμορ.
Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν όταν ερευνητές, με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών λειτουργικού συντονισμού (fMRI), μελέτησαν τους εγκεφάλους δέκα ανδρών και δέκα γυναικών, στους οποίους έδειξαν διάφορα αστεία ή αδιάφορα καρτούν.
Το πείραμα κατέδειξε ότι οι γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες:
1. για να «επεξεργαστούν» ένα αστείο χρησιμοποιούν περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου τους, ιδίως εκείνο που ελέγχει την ερμηνεία του λόγου και τη σε βάθος ανάλυση (προμετωπιαίο φλοιό).
2. εκ των προτέρων πιστεύουν πως όσα θα ακούσουν δεν θα τους φανούν αστεία.
3. αντιδρούν στο αστείο με μια ελαφριά χρονική καθυστέρηση.
4. απολαμβάνουν περισσότερο ένα καλό αστείο.
5. προτιμούν το σοφιστικέ χιούμορ.
6. χρησιμοποιούν πιο πολύπλοκες εγκεφαλικές λειτουργίες για να αναλύσουν ένα αστείο.

Το πείραμα έδειξε επίσης πως οι άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες:
1. για να «επεξεργαστούν» ένα αστείο χρησιμοποιούν περισσότερο το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου τους (τον επικλινή πυρήνα) που εμπλέκεται στην ανταμοιβή και την ευχαρίστηση.
2. περιμένουν εκ των προτέρων να γελάσουν με το αστείο.
3. όταν το ακούσουν, μετά πέφτει πιο απότομα η διάθεσή τους.

Τέλος, τη διαφορετική αντίδραση στα αστεία μεταξύ ανδρών και γυναικών επιβεβαιώνουν και άλλες έρευνες οι οποίες εκτός των άλλων υπογραμμίζουν πως :
1. οι άνδρες χρησιμοποιούν συχνά «επιθετικό» χιούμορ για να «πειράξουν» ο ένας τον άλλο και να επιβληθούν στο σύνολο
2. οι γυναίκες λένε αστεία μεταξύ τους για να διατηρήσουν τις σχέσεις τους και να νιώσουν άνετα.
3. οι γυναίκες είναι πιο ειλικρινείς, αφού όταν δεν καταλάβουν ένα αστείο το λένε. Αντίθετα οι άνδρες ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν το αστείο, θα γελάσουν, για να μη φανούν…βλάκες.

Επιμύθιο: Η μάχη των φύλων βρίσκεται και στα… αστεία. Επιπλέον, τα αστεία γυναικών και ανδρών μπορεί να διαφέρουν, αλλά σε μία παρέα αλληλοσυμπληρώνονται σχηματίζοντας το παζλ της καλής, αν και διαφορετικής, διάθεσης.