Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Εσύ έχεις σύντροφο γραφείου;



Σύντροφοι γραφείου: μια νέα μόδα στις εργασιακές σχέσεις που ισοδυναμεί με πλατωνική σχέση στον χώρο εργασίας, ακίνδυνη ή και… επικίνδυνη.
Οι σύντροφοι του γραφείου, λοιπόν, συνήθως, ανήκουν στο αντίθετο φύλο, διαθέτουν μία σχέση κάτι περισσότερο από επαγγελματική - όχι όμως ερωτική – και στην ουσία αποτελούν ζευγάρι… εργασίας.
Η νέα τάση στις εργασιακές σχέσεις που υπολογίζεται πως απασχολεί ενεργά τους δύο στους τρεις Αυστραλούς, είναι λίγο ή πολύ αγχολυτική και παραγωγικά ωφέλιμη. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι σύντροφοί γραφείου είναι συνήθως επαγγελματίες που βρίσκονται μαζί πολλές ώρες, συνεργάζονται και ταξιδεύουν συχνά μαζί.
Για να μάθετε αν διαθέτετε ήδη έναν σύντροφο γραφείου, αρκεί να διαβάσετε τα σημάδια, αφού ο σύντροφος γραφείου σάς ακούει όταν θέλετε να ξεθυμάνετε, σάς στηρίζει σε μια κρίση, σάς λέει ελεύθερα τις σκέψεις του, κρατά τα μυστικά σας, καταλαβαίνει το χιούμορ σας και γενικά κάνει τη ζωή σας, πιο ευχάριστη στη δουλειά.
Τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς μεταξύ δύο συντρόφων γραφείου είναι τα εξής:
1. Μοιράζονται το φαγητό τους, τον καφέ, αλλά και τα σχόλια που αφορούν τρίτους.
2. Δίνουν βάση και προσέχουν στην αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης (χτένισμα, ρούχα, κιλά).
3. Ανταλλαγή emails όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο ή σημαντικό στο γραφείο.
4. Διακοπή της συνομιλίας με τον κανονικό μας σύντροφο για να απαντήσουμε σε τηλεφώνημα από τον /την σύντροφο του γραφείου.
5. Οικειότητα, σε σημείο που να ξέρει ακριβώς ο ένας τα γούστα του άλλου.

Επιμύθιο: Μία τέτοιου είδους σχέση μπορεί να είναι απόλυτα αγχολυτική για εμάς, αλλά είναι πιθανότατα ενοχλητική για τον σύντροφό μας. Σε αυτή την περίπτωση οι ψυχολόγοι λένε πως πρέπει να ζυγίζουμε τα πράγματα και να κάνουμε την επιλογή μας ανάμεσα στον πραγματικό μας σύντροφο και στον σύντροφο γραφείου.