Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σε αρρωσταίνει η δουλειά σου;


Σε αρρωσταίνει η δουλειά σου; Οι περισσότεροι απαντούν θετικά και έχουν δίκιο αφού σύμφωνα με έρευνα η δουλειά μας μας αρρωσταίνει επηρεάζοντας σοβαρά την υγεία μας.
Μπορεί να βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο, ο φόβος των μαζικών απολύσεων να είναι συχνός και οι περισσότεροι εργαζόμενοι να αισθάνονται ευτυχισμένοι με μία απλή πρόσληψη ανεξαρτήτως προϋποθέσεων, αλλά σίγουρα ο φαινομενικός συμβιβασμός με όλα τα παραπάνω επιβαρύνει πολύ την υγεία μας.
Τα αποτελέσματα σε αριθμούς
1. Ένας στους τρεις εργαζόμενους εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κλινικής κατάθλιψης.
2. Το 41% των εργαζομένων αισθάνονται πιεσμένοι ορισμένες φορές, συχνά ή πολύ συχνά.
3. Το 14% των εργαζομένων λαμβάνει περίθαλψη για προβλήματα αυξημένης χοληστερόλης και ένας στους πέντε παίρνουν φάρμακα για την υψηλή πίεσή τους.
4. Το ποσοστό των εργαζομένων που υποστηρίζουν ότι σφύζουν από υγεία έχει μειωθεί από το 34% που ίσχυε το 2002 στο 28%. Η μείωση αυτή μοιάζει να εστιάζεται περισσότερο στους άνδρες και στους εργοδότες με υψηλό εισόδημα και οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομία και τη μεγάλη πίεση που νιώθουν για τη διαχείρηση της επαγγελματικής και οικογενειακής τους ζωής.
5. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων αισθάνεται καλύτερα όταν έχουν: την ευκαιρία της εκμάθησης-πρόκλησης, τη δυνατότητα να ισορροπούν την προσωπική με την επαγγελματική τους ζωή, αυτονομία, έναν εργοδότη που ευνοεί την επαγγελματική επιτυχία, οικονομική εξασφάλιση, ένα περιβάλλον σεβασμού και εμπιστοσύνης. Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, υπέρτασης, απόγνωσης
6. Οι εργαζόμενοι που πληρώνονται για τις άδειες ασθένειας και έχουν περισσότερες επί πληρωμή μέρες αδείας, έχουν καλύτερη υγεία.
7. Όσοι μονίμως φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας και συμπτώματα κατάθλιψης.
Επιμύθιο: Η λαϊκή σοφία που λέει πως η «πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη» σήμερα είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη, αφού τελικά η δουλειά όντως μας... αρρωσταίνει.