Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η Ζιμπάμπουε λέει ναι στο γέλιο



Η οικονομική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε - όπως και στην Ελλάδα- είναι πολύ άσχημη. Τι κάνουν όμως εκεί για να την αντιμετωπίσουν; Γελούν!
Ναι, καλά διαβάσατε, γελούν και μάλιστα οργανωμένα και συστηματικά αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους.
Η ιδέα ανήκει σε δύο γυναίκες, την Shilpa Shah και την Celina Stockill, οι οποίες εφαρμόζοντας τις αρχές της laughter yoga προσπαθούν να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους με το γέλιο.
Το μότο των δύο γυναικών είναι «Εάν γελάτε - αλλάζετε και όταν αλλάζετε - ο κόσμος αλλάζει» και ήδη στο παρελθόν έχουν λειτουργήσει εργαστήρια όπου διδάσκονταν ασκήσεις με σκοπό την ενθάρρυνση του εγκάρδιου γέλιου.
Σε αυτά τα εργαστήρια οι κυρίες Shah και Stockhill καλούν τους συμμετέχοντες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου, να κάνουν αστείες γκριμάτσες ο ένας στον άλλον, να πέφτουν στο πάτωμα, να κλωτσούν τα πόδια τους στον αέρα, αλλά και να βγάζουν έξω τις άδειες τσέπες των παντελονιών τους και να γελούν ο ένας με τον άλλον.
Οι ίδιες δηλώνουν πως «Πρέπει να γελάσουμε περισσότερο, ειδικά στην κατάστασή μας. Αφού είμαστε φτωχοί, πρέπει να μάθουμε να γελάμε και χωρίς λόγο».
Επιμύθιο: Δεδομένης λοιπόν και της δικής μας οικονομικής κατάστασης η οποία μόνο ευοίωνη δεν προβλέπεται να είναι τα επόμενα χρόνια, μπορούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του οργανωμένου γέλιου της Ζιμπάμπουε, να γελάμε τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα, όπως προτείνουν η κα Shah και η κα Stockhill και να δηλώσουμε συμμετοχή σε μαθήματα laughter yoga. Το αντίδοτο λοιπόν στην οικονομική κρίση είναι το γέλιο, το κατάλαβαν μέχρι και στη Ζιμπάμπουε