Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η ψυχολογία των χρωμάτων



Άνοιξη είναι, και πιθανότατα κάποιοι από εσάς να ετοιμάζεστε να αλλάξετε χρώμα στο σπίτι, αλλά και στην… ψυχολογία σας. Πριν πιάσετε το πινέλο και τη βούρτσα, αλλά και πριν επιλέξετε τα καινούργια σας υφάσματα διαβάστε για την ψυχολογία των χρωμάτων και ανακαλύψτε πώς το χρώμα ενός χώρου μπορεί να σας φτιάξει ή και να σας χαλάσει τη διάθεση.

Κόκκινο. Το κόκκινο χρώμα σημαίνει δυναμισμός, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς παλμούς και την ενέργεια των περισσοτέρων ανθρώπων. Επιπλέον, καλλιεργεί αισθήματα οικειότητας και πάθους. Το κόκκινο επίσης ανοίγει την όρεξη, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε χώρους εστιατορίων!

Πορτοκαλί. Εκπέμπει θερμότητα! Το πορτοκαλί χρώμα ζεσταίνει το χώρο, τον κάνει φιλικό και φιλόξενο. Προτιμήστε το για χώρους όπως το σαλόνι.

Κίτρινο. Ζεστό και φιλόξενο χρώμα, τραβάει την προσοχή όλων μας, γι’ αυτό και προτιμάται σε χώρους με κακό φωτισμό ή στο διάδρομο.

Μπλε. Εντάσσεται στα ψυχρά χρώματα της παλέτας και μας κάνει να νιώθουμε ήρεμοι και χαλαροί. Το μπλε αποτελεί επομένως ιδανική επιλογή για το υπνοδωμάτιο και όχι για την τραπεζαρία αφού οι επιστήμονες λένε πως μειώνει την όρεξη μας (πιθανότατα επειδή ελάχιστες τροφές έχουν μπλε χρώμα) …εκτός κι αν κάνετε δίαιτα.

Πράσινο. Το πράσινο είναι επίσης ένα χαλαρωτικό χρώμα με περισσότερες εφαρμογές από το μπλε. Οι ανοιχτές αποχρώσεις του πράσινου είναι ιδανικές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι, οι μεσαίες αποχρώσεις είναι κατάλληλες για την κουζίνα και την τραπεζαρία (πολλά τρόφιμα είναι πράσινα). Σημειωτέον πως, επειδή το πράσινο χρώμα προκαλεί ηρεμία, χρησιμοποιείται συχνά σε νοσοκομεία, σχολεία και εργασιακούς χώρους.

Μωβ. Για τους ψυχολόγους, το μωβ είναι ένα αμφιλεγόμενο χρώμα. Πολλοί ενήλικες παρόλο που το απεχθάνονται, τους αρέσει μία μικρή παραλλαγή του, το ροδί, το οποίο ταιριάζει σε διάφορά δωμάτια όπως στην τραπεζαρία, τα υπνοδωμάτια και τη βιβλιοθήκη. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ θετικά στο μωβ χρώμα γι’ αυτό και το επιλέγουμε συχνά για τα παιδικά υπνοδωμάτια και τους παιχνιδότοπους.
Συμπέρασμα: Μπορεί η επιλογή του χρώματος να είναι αυστηρά θέμα προσωπικού γούστου, αλλά ακόμα κι εδώ υπάρχουν κάποιοι κανόνες που καλό θα ήταν να τους βάλουμε στη ζωή μας…