Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Καταπολεμήστε την κακοσμία του στόματος.



Aλλάξτε συνήθειες και αποκτήστε ευχάριστη αναπνοή
Αν νιώθετε άγχος ή ντρέπεστε να χαμογελάσετε επειδή φοβάστε πως το στόμα σας μυρίζει αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη χαμένη αυτοπεποίθηση και το λαμπερό σας χαμόγελο.
«Βαριά» φαγητά ή κακές συνήθειες:
Βασικοί ένοχοι είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το αλκοόλ και ο καπνός.
Τι να κάνετε: Προτιμήστε τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της καθαρής αναπνοής, όπως το τσάι. Οι πολυφαινόλες που περιέχει, εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, που ευθύνονται για την κακοσμία. Μασήστε μαϊντανό, που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές των άλλων τροφών και των βακτηρίων. Καταναλώστε βατόμουρα που βοηθούν στην εξουδετέρωση των άσχημων οσμών και επιπλέον εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην στοματική κοιλότητα και να δημιουργήσουν πλάκα. Και φυσικά μειώστε ή κόψτε το κάπνισμα.
Η υπερβολική λήψη πρωτεϊνών:
Αυτές αναγκάζουν τον οργανισμό να κάψει από το συσσωρευμένο λίπος που έχει για ενέργεια, αντί να κάψει υδατάνθρακες και μπορεί να οδηγήσει σε κέτωση. Καθώς καίγεται το λίπος, οι κετόνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και ορισμένες απελευθερώνονται με την αναπνοή.
Τι να κάνετε: Για να αποφύγετε την κέτωση καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Τρώτε, λοιπόν, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ασθένειες: Κάποιες φορές η κακοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας. Η πιο συνήθης αιτία είναι ο διαβήτης ή η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, μπορεί να προέρχεται και από άλλες περιοχές όπως είναι το ιγμόρειο άντρο, τις ρινικές κοιλότητες, από διάφορες φλεγμονές της άνω αναπνευστικής οδού (π.χ αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα) ή και από το πεπτικό σύστημα.
Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Είναι ο μόνος αρμόδιος που θα εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και θα τη θεραπεύσει.
Το μυστικό Αν έχετε κακοσμία του στόματος το πρωί που ξυπνάτε είναι φυσιολογική λόγω της ξηροστομίας που παρατηρείται το βράδυ. Η λήψη τακτικών γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας και η υιοθέτηση ενός πλούσιου πρωινού που να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα βοηθά στη μείωση της κακοσμίας του στόματος.
Πηγή: όμορφα μυστικά