Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η Ευτυχία και πως την κατακτουμε






Ψυχολόγοι ερευνητές καταληγουν στο συμπερασμα οτι το 35% με 50% του γενικού επιπέδου ευτυχίας του ατόμου μπορεί να είναι γενετικό αλλά το υπόλοιπο 50% αποδίδεται σε άλλα πράγματα τα οποία πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε, κάνουμε ή δεν κάνουμε.

Πιθανώς υπάρχει ένα επίπεδο ευτυχίας το οποίο είναι το "δικό μας επιπεδο".Μερικές φορές αισθανόμαστε περισσότερο ευτυχείς από αυτό και άλλες φορές λιγότερο. Το να είσαι ευτυχής και να παραμείνεις στο ίδιο επίπεδο είναι πιθανώς ακατόρθωτο- η έρευνα μας αναφέρεται στο τι θα μας βοηθήσει ώστε να ζήσουμε ευτυχέστεροι τον περισσότερο χρόνο.

‘Η ευτυχία’ είναι διαφορετική από την ‘ευχαρίστηση’.Ευχαρίστηση παιρνουμε κάνοντας κάτι συναρπαστικό ή απόλαυστικο.Αυτο μας δίνει μια έκρηξη που μας κανει να αισθανόμαστε καλά, αλλά σύντομα φευγει και να μας αφήνει πίσω όπου αρχικά βρισκόμασταν. Οι άνθρωποι που κερδίζουν το λοττο έχουν μια έκρηξη ενθουσιασμού αλλά σύντομα επανέρχονται στο επίπεδο ευτυχίας που είχαν προηγουμενως, άνθρωποι οι οποίοι χτύπησαν σοβαρά σε ατυχήματα βίωσαν μια περίοδο σοκ και λύπης, αλλά τελικά όμως κατάφεραν να βρεθούν πίσω στο επίπεδο ευτυχίας που βρισκόντουσαν πριν.

Ευχάριστα γεγονότα. Βιώνοντας θετικά συναισθήματα συχνά, αυτά αποτελουν το κύριο χαρακτηριστικό για μια πιο χαρούμενη ζωή, αλλά το να ζεις ευτυχέστερα είναι περισσότερο από μια θετική κατάσταση του μυαλού. Τι κανουμε στη ζωή, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε, ερμηνεύουμε και ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα της ζωής ειναι οι σημαντικοι παραγοντες στην ευτυχια και οχι μια βραχύχρονη έκρηξη συναισθημάτων που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μια έξοδος για δείπνο, καλό φαγητό και ποτό, μπορούν να μας δώσουν ευχαρίστηση (και η ευχαρίστηση είναι κάτι σπουδαίο), αλλά δεν θα μας κάνει χαρούμενους για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσο περισσότερο επαναλαμβανονται αυτά, τόσο λιγότερη ευχαριστηση πιθανόν να προκαλουν καθε φορά.

Παρακατω θα αναλυσουμε αυτα που μας οδηγούν σε μια ευτυχέστερη ζωή ,τουλάχιστον τις περισσότερες φορές,γιατι όλοι έχουμε κάποιες στιγμές που είμαστε στα «κάτω μας» αλλά μπορούμε να τις ελαττώσουμε και να μετακινηθούμε από αυτές.

-Ποιοτικές σχέσεις – μια σειρά από φίλους, συνεργάτες, οικογένεια με την οποία βιώνουμε καλές στιγμές.Οι θετικές-καλές στιγμές,ανταλλασουμε φιλοφρονησεις, χαρίζουμε δώρα, μοιραζόμαστε στιγμές χαράς, πηγαίνουμε για να παρακολουθήσουμε μια καλή ταινία ή ένα θέαμα, διασκέδαζουμε κάνοντας δουλειές παρέα η κάνοντας μια βόλτα μαζί κλπ, πρέπει να συμβαίνουν πέντε φορές περισσότερο απ΄ότι οι λιγότερες θετικές εμπειρίες για να διατηρήσουν τις σχέσεις σε καλό επίπεδο.Οι σχέσεις χρειάζονται να δουλευτούν για να γίνουν συνειδητά χαρούμενες –ευτυχισμένες. Ο χρόνος ο οποίος ξοδεύεται με ανθρώπους οι οποίοι είναι αρνητικοί θα μας ‘σύρουν κάτω’. Οι καλές σχέσεις,οπως δειχνουν ολες οι ερευνες, κάνουν τους ανθρωπους ευτυχέστερους απ’ ότι το εισόδημα .

-Υπάρχει κάποιος που σε αγαπάει;Εάν μπορούμε να απαντήσουμε ‘ναι’ στην ερώτηση αυτό σημαίνει μεγαλυτερη πιθανότητα να ζήσουμε πιο πολυ και να επιτύχουμε περισσότερα από κάποιον που απαντά ‘οχι’.

-Συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άτομα που έχουν περισσότερα από εμάς (είναι πλουσιότερα, πιο ωραία, είναι εξυπνότερα έχουν καλύτερα αυτοκίνητα, σπίτια, διακοπές, είναι τυχερότερα, περισσότερο επιτυχημένα κλπ) αυτό μας κάνει λιγότερο ευτυχισμενους. Εάν συγκρίνουμε,ομως, τον εαυτό μας με άλλους που είναι ίσοι ή χειρότεροι από εμάς (φτωχότεροι, πεινασμένοι, λιγότερο υγιείς, μεγαλύτεροι, άτεκνοι, μοναχικοί, λιγότερο ελκυστικοί, σε φτωχότερα καταλύματα κλπ) τοτε αναγνωρίζουμε τι πραγματικά έχουμε χωρις να το εκτιμουμε.
Το να εκτιμουμε και να μη θεωρουμε δεδομενα αυτα που εχουμε είναι μια αρχαία σοφία η οποία έχει αποδειχθεί ως πολυτιμότατη από τη σύγχρονη έρευνα για την ευτυχια.

-Προσφορα:Βοηθώντας τους άλλους,βοηθαμε εμας να ζήσουμε ευτυχέστεροι. Εθελοντικά να βοηθάς παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, ζώα, γηραιά άτομα, γείτονες, φίλους οι οποίοι παλεύουν, κάποιον που δυσκολεύεται να βρει δουλειά κλπ. Είναι πολύ καλό για μάς καθώς επίσης και γι’ αυτούς που βοηθάμε. Συνεισφέροντας σε έναν αγώνα που είναι πιο πανω απο το εγω μας, αυτό μπορεί να δώσει στη ζωή μας ‘νόημα’ και να μας βοηθήσει να ζήσουμε ευτυχέστεροι.

-Να κάνουμε πράγματα στα οποία είμαστε καλοί να χρησιμοποιουμε δηλ. τις δεξιότητες μας, την ειδικότητα μας,τη δύναμη μας για να πετύχουμε πράγματα τα οποία μας ευχαριστούν εμάς και τους άλλους που νοιαζόμαστεΟλα αυτα τα οποία βρίσκουμε ικανοποιητικά και είμαστε υπερήφανοι γιαυτα θα πρεπει να γινουν καθημερινη εμπειρία.

Νάσαι ξεκάθαρος για το τι αγαπάς να κάνεις, και αυτο να εναι το μεγαλυτερο κομματι των δραστηριοτητων σου».

-Ασκηση.Το να κρατάς το εαυτό σου σε φόρμα μεσα απο την ασκηση και παράλληλα να τρως σωστα και να ζεις υγιεινά είναι ευεργετικό.

-Εργαζόμενοι ειδικά σε εργασία που μας αρέσει, είναι πολύ καλύτερα για μας από το να μην εργαζόμαστε. Μη έχοντας εργασία είναι δυσκολότερο να δομήσουμε την ημέρα μας, έχοντας την αίσθηση του σκοπού, να συναντήσουμε άλλα άτομα, να αισθανθούμε χρήσιμοι, να αισθανθούμε επαρκείς, να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητες μας, να αποκτήσουμε την αίσθηση της επιτυχίας.Αν μεσα απο την εργασια μας υποστηρίζουμε και αυτο το οποίο πιστεύουμε και το οποίο δίνει στη ζωή μας ‘νόημα’ και σημαντικότητα τοτε είναι πολύ πιθανό αυτό να μας κάνει ευτυχέστερους.

-Ζώντας "μια καλή ζωή," δηλ. κάνοντας πράγματα που πιστεύουμε και αισθανόμαστε καλά γι’ αυτά τοσο εμεις οσο και οι γυρω μας οπως το να είμαστε καλοί γείτονες, να βοηθουμε κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη, να αφιερώνουμε ποιοτικες στιγμές στα παιδιά, ειναι πιο σημαντικο απο το να ζεις μονο για να κερδιζεις περισσοτερα χρηματα.

-Έχοντας "στόχους" στη ζωή μας και επιτυγχάνοντας τους είναι καλό για μας γιατι μας δημιουργουν αισιοδοξία, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.

-Το να είμαστε ευγνώμονες και να το ομολογούμε στους εαυτούς μας και στους άλλους εστιαζοντας σε πράγματα στα οποία οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες ,αυτο συμβαλλει καθοριστικα στην ευτυχία μας.
Ευγνώμονες άνθρωποι έχουν περισσότερες φιλίες, έχουν καλύτερη υγεία, είναι περισσότερο δημοφιλείς έχουν λιγότερες ‘καταρρεύσεις’ από ανθρώπους που είναι λιγότερο ευγνώμονες.
Κάνοντας άλλους ανθρώπους ‘ευτυχέστερους’ είναι πιθανό να κάνουμε τους εαυτούς μας ‘ευτυχέστερους’. Κάποιοι άνθρωποι διατηρούν ένα ‘Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης’ το οποίο ενημερώνουν στο τέλος της ημέρας ή στο τέλος της εβδομάδας. Η ιδέα του ημερολογίου μας δημιουργεί την ανάγκη να σκεφτούμε τα πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι και μας μεταστρέφει από τις αρνητικές σκέψεις.
Οι ευγνώμονες άνθρωποι ασκούνται περισσότερο, αισθάνονται καλύτερα για τις ζωές τους, είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον, περισσότερο ενθουσιώδεις, περισσότερο αποφασιστικοί, κατέχουν περισσότερη ενέργεια, κοιμούνται καλύτερα και έχουν λιγότερες αρρώστιες. Επίσης επιτυγχάνουν τους περισσότερους από τους προσωπικούς τους στόχους .

«Η ευγνωμοσύνη δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη όλων των αρετών, αλλά ο πατέρας όλων των άλλων»

Κικέρων 106-43 ΠΧ