Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η γελωτοθεραπεία σαν… φάρμακο



Η γελωτοθεραπεία κάνει καλό σε μικρούς και μεγάλους, αυτό λένε οι αριθμοί, αφού μετρήθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις ασθενών το γέλιο επέφερε κατά 20% μείωση των φαρμάκων.
Το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων, πανεπιστημίων και επιστημονικών περιοδικών για τις ευεργετικές ιδιότητες της γελωτοθεραπείας τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί με το Stanford University School of Medicine του San Francisco να διαθέτει ινστιτούτο γελωτολογίας, το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα να διοργανώνει κύκλους μαθημάτων humour therapy και σε πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο το νοσηλευτικό προσωπικό να φορά ρόμπες με επιγραφές όπως «προσοχή, η καλή διάθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασθένειά σου» και στα δωμάτια οι τηλεοράσεις να παίζουν αποκλειστικά χιουμοριστικό πρόγραμμα.
Κατά συνέπεια, το γέλιο άρα και η γελωτοθεραπεία αποτελούν αληθινό φάρμακο μέχρι και για τους καρδιοπαθείς, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης. Μάλιστα, με ημερήσια δόση 15 λεπτών, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, γεγονός που αποδεικνύεται και από μετρήσεις σε ασθενείς.
Οι ερευνητές μέτρησαν, λοιπόν, με υπέρηχο την ροή του αίματος στο χέρι είκοσι εθελοντών πριν και μετά την προβολή δύο ταινιών, μιας κωμικής και μιας δραματικής. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως κατά μέσο όρο η ροή του αίματος αυξήθηκε κατά 22% με το γέλιο και, αντίστοιχα, μειώθηκε κατά 35% με το στρες.
Τέλος, οι επιστήμονες λένε πως η γελωτοθεραπεία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος όσο και η άσκηση, γι’ αυτό κι εμείς, εν όψει μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου στις 2 Μαΐου δεν έχουμε παρά να τους πιστέψουμε και να γελάμε όσο πιο συχνά μπορούμε.