Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους





Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε συχνά είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Κι επειδή πάντα υπάρχει κάποιος που θα πιστεύουμε ότι είναι καλύτερος από μας, συγκρίνοντάς τις ζωές των άλλων με την δική μας, πάντα θα βρίσκουμε κάποιο μειονέκτημα που θα καταρρακώνει την αυτοεκτίμησή μας. Αν αγοράσουμε ένα ακριβό αυτοκίνητο γιατί έχει και ο γείτονας, ξαφνικά θα εμφανιστεί ένας άλλος γείτονας με ένα πιο πολυτελές από το δικό μας και πάλι δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι.

Κάποιος να με επιβεβαιώσει
Ο λόγος που συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους είναι γιατί αναζητάμε την επιβεβαίωση. Και αυτό είναι που εμποδίζει την ανάπτυξή μας και την απόκτηση μιας ευτυχισμένης ζωής. Γιατί όταν αναζητάμε την επιβεβαίωση των άλλων, τους δίνουμε το δικαίωμα να ελέγχουν τη ζωή μας, αφού στην ουσία τους επιτρέπουμε έμμεσα να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Πως να αποκτήσεις την ελευθερία σου
Για να ξεφύγεις από την αναζήτηση επιβεβαίωσης, πρέπει να σταματήσεις να ζητάς, τόσο την θετική, όσο και τη επιβεβαίωση. Αν σταματήσεις να «διψάς» για εύσημα, τότε θα πάψεις να φοβάσαι και την αρνητική κριτική των άλλων. Θα νιώσεις μια απεριόριστη ελευθερία μέσα σου που θα σου επιτρέψει να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

Να θυμάσαι πως:
1. Είσαι ανεπανάληπτος και έχεις τα δικά σου ιδιαίτερα χαρίσματα. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα τα καταφέρνουν καλύτερα ή χειρότερα από σένα.
2. Δεν χρειάζεται να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες των άλλων ούτε να δικαιολογείς ή να δίνεις εξηγήσεις στους άλλους γι αυτό που κάνεις, γι’ αυτό που πιστεύεις ή γι αυτό που αισθάνεσαι.