Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Fast food σημαίνει βιαστική ζωή



Αν νομίζετε πως το να τρώτε fast food όταν βιάζεστε είναι απλή υπόθεση, ξεχάστε το. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το fast food μας κάνει να αναζητάμε την στιγμιαία απόλαυση, αυξάνει την ανυπομονησία μας και μας κάνει να χάνουμε το κίνητρο της οικονομίας.
Οι συμμετέχοντες στο πείραμα εμφανίστηκαν ιδιαίτερα νευρικοί όταν τους έδειξαν το λογότυπο γνωστής μάρκας fast food, παρότι το πλάνο που είδαν ήταν μη αναγνωρίσιμο. Οι ερευνητές φοβούνται πως ίσως και το γεγονός ότι περνάμε έξω από fast food και βλέπουμε τα διαφημιστικά μπορεί να επιδράσει στην συμπεριφορά μας, κάνοντάς μας ακόμα πιο βιαστικούς και δίνοντάς μας την αίσθηση ότι βιαζόμαστε ακόμα και αν δεν υπάρχει λόγος.
Το fast food αντιπροσωπεύει μια κουλτούρα βιασύνης και έλλειψης χρόνου, ακόμα και αν ο χρόνος δεν μας απασχολεί, λένε οι ειδικοί του Toronto University. Όπως τονίζει ο δρ. Chen-Bo Zhong, επικεφαλής της έρευνας, η έκθεσή μας στο fast food προωθεί μια γενική αίσθηση βιασύνης και ανυπομονησίας.
Για την έρευνα με την οποία κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες παρακολούθησαν την συμπεριφορά 57 εθελοντών και έδειξαν σε κάποιους έξι λογότυπα από γνωστές αλυσίδες fast food. Παρότι τους τα έδειξαν πάρα πολύ γρήγορα, ώστε να μην συνειδητοποιήσουν τι βλέπουν, κατέγραψαν την αντίδρασή τους. Όπως παρατήρησαν, μετά από αυτό οι συμμετέχοντες προτιμούσαν και άλλα προϊόντα που θεωρούν ότι τους εξοικονομούν χρόνο, όπως π.χ. σαμπουάν τρία σε ένα. Επίσης όταν τους ρώτησαν αν θέλουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό άμεσα ή ένα μεγαλύτερο ποσό σε μια εβδομάδα επέλεξαν το πρώτο.
Η χρόνια έκθεση στα διαφημιστικά των fast food μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, λένε οι ειδικοί. Τα fast food μας προκαλούν υποσυνείδητα την αίσθηση της βιασύνης συμβάλλοντας σημαντικά και χωρίς λόγο στο άγχος του χρόνου, για αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να απολαμβάνουμε την ώρα του φαγητού και να τη θεωρούμε ένα απαραίτητο διάλειμμα στο καθημερινό άγχος.