Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τονώστε την ενέργειά σας!



Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τονώσουμε την ενέργειά μας όταν αισθανόμαστε ότι η καθημερινότητα μας καταβάλλει. Το να μην παραλείπουμε γεύματα, να τρώμε υγιεινά, να κοιμόμαστε αρκετά και να κάνουμε διαλείμματα είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς, γενικούς κανόνες. Υπάρχουν όμως και κάποια μικρά αλλά πολύ σημαντικά «κλειδιά» που θα κάνουν την ενέργειά σας να φτάνει στο maximum και θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στην σκληρή καθημερινότητα.
- Μην παραλείπετε κανένα γεύμα. Πολλοί διατροφολόγοι παρομοιάζουν αυτή την τακτική σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο και να ξεχνάς να του βάλεις βενζίνη. Το 40% του ζαχάρου του αίματος διοχετεύεται σε εγκεφαλικές λειτουργίες. Ετσι, αν δεν τρεφόμαστε σωστά και αρκετά είναι φυσικό να μην μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά. Καλό θα είναι να τρώμε κάτι κάθε τρεις ώρες, έτσι ώστε να μην διαμεσολαβούν μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα με αποτέλεσμα να παραμένει το ζάχαρο του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Καλό είναι επίσης να λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη που εξισορροπεί τον μεταβολισμό και διατηρεί σταθερή την ενέργειά μας. Απαραίτητο είναι και το νερό, καθώς τα αφυδατωμένα κύτταρα δεν λειτουργούν σωστά, καθυστερώντας τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.
- Ανταμείψτε τον εαυτό σας. Αν πρέπει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε, κάντε στη συνέχεια και κάτι που σας ευχαριστεί. Ετσι θα αναπληρώσετε την αρνητική ενέργεια που καταναλώσατε και θα αισθάνεστε καλύτερα.
- Μειώστε την τελειομανία. Είναι καλό να γίνονται όλα σωστά, τελικά όμως πόσα από αυτά αξίζουν όλη την προσοχή και την ενέργειά μας; Το «σύνδρομο των μαμάδων» όπως αποκαλείται από πολλούς ειδικούς, η προσπάθεια δηλαδή «να έχεις ένα τέλειο παιδί, μια τέλεια δουλειά και μια τέλεια κουζίνα», απορροφά συχνά όλη την ενέργειά μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε τις προσδοκίες μας σε πραγματικό επίπεδο για να μην μας απομυζούν.
- Φτιάξτε το περιβάλλον σας. Ένας χαλαρός και τακτοποιημένος χώρος μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Σκεφτείτε πόσο εκνευριστικό είναι να ψάχνετε κάτι και να μην το βρίσκετε και πόση ενέργεια και χρόνο κατασπαταλάτε.
- Αφήστε τους άλλους να κάνουν λάθη. Όταν ζητάτε την βοήθεια κάποιου, μην περιμένετε να το κάνει όπως θα το κάνατε εσείς. Αντί να παραπονιέστε όμως, δεχτείτε την και απολαύστε τα οφέλη.
- Γυμναστείτε παντού. Είτε δουλεύετε σε ένα γραφείο, είτε ασχολείστε με δουλειές του σπιτιού, πάντα υπάρχει τρόπος να κάνετε μια μικρή άσκηση με μεγάλα οφέλη. Κάντε, για παράδειγμα office yoga ή χρησιμοποιήστε το σκουπόξυλο για μερικές ασκήσεις που θα κάνατε με την μπάρα στο γυμναστήριο.
Η οικονομία ενέργειας δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη Γη αλλά και για τον οργανισμό μας. Αν τονώσουμε την ενέργειά μας η αυτοπεποίθηση αυξάνεται και η διάθεση φτιάχνει _αυτό δεν είναι τελικά το ζητούμενο;