Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η ελπιδα ειναι στα χερια μας.

Το «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» συνεχίζει το ταξίδι του στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες, επιστημονικές προτάσεις και καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν. Εικόνες μιας «άλλης», άγνωστης Ελλάδας που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα.

Στον Κεφαλά Λακωνίας πριν από μερικά χρόνια, μία παρέα νέων ανθρώπων αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τον τόπο της. Σήμερα, και οι 320 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια ελιάς, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε Ευρώπη και Αμερική.

Στην Πάτρα, μία νεοσύστατη εταιρεία πληροφορικής συνεργάζεται με τη εταιρείες γίγαντες όπως η Intel και η Nοkia. Βασικό της εργαλείο: μία διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε εταιρείες να μεταφράζουν τα προγράμματα τους σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η ομάδα Mertacor σάρωσε τα βραβεία στον τελευταίο Διεθνή Διαγωνισμό για ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Μια ομάδα μαθητών από τη Θεσσαλονίκη κερδίζει μετάλλια στην 4ης Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Στην Καρδίτσα, το ποδήλατο έχει αλλάξει ριζικά τον κυκλοφοριακό χάρτη και την όψη της πόλης. Το 70% των κατοίκων χρησιμοποιούν στις μετακινήσεις τους το ποδήλατο, σε ένα σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Στην Αθήνα, ο φακός του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» βρέθηκε στη Νευροχειρουργική Μονάδα του «Ευαγγελισμού», την «κλινική των θαυμάτων», όπως συχνά την αποκαλούν. Ο Στέλιος Κούλογλου συναντά τον Δαμιανό Σακά, τον γιατρό που σηκώνει όρθιους τους αναπήρους. Η ομάδα του «Ευαγγελισμού» έχει καταφέρει να αλλάξει την ποιότητα ζωής σε περιπτώσεις καταδικασμένες από την ιατρική κοινότητα, με την κλινική να λειτουργεί σήμερα σαν εκπαιδευτικό κέντρο για νευροχειρουργούς από όλο τον κόσμο.