Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

10 low budget αντικαταθλιπτικές μέθοδοι

Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνά στη ζωή μας, αφού υπολογίζεται πως "απασχολεί" παγκοσμίως περισσότερους από 350 εκατομμύρια άνθρωπους. 

Στην παρούσα χρονική στιγμή, λόγω οικονομικής κρίσης, οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνονται, ενώ αντίθετα μειώνονται οι τρόποι αντιμετώπισής της λόγω οικονομικής στενότητας. Αν λοιπόν κάποιος νιώθει πως βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης, μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωσή της ακολουθώντας τις 10 παρακάτω συμβουλές:
1. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου
Αυτός είναι ο πιο απλός και πιο οικονομικός τρόπος για να αποφύγεις την κατάθλιψη, να αποφύγεις με δύο λόγια τα συναισθήματα ενοχής και ανεπάρκειας.
2. Συζήτηση
Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να παραδεχτεί κάποιος στους γύρω του πως υποφέρει από κατάθλιψη, αλλά είναι σαφώς καλύτερο και πιο ασφαλές, από κάθε άποψη, το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον να γνωρίζει την αλήθεια για να μπορεί να βοηθήσει.
3. Συχνή άσκηση
Μπορεί ένα άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη να μην θέλει να κάνει γυμναστική, όμως μελέτη έχει δείξει πως 30 λεπτά καθημερινής έντονης σωματικής άσκησης μπορούν να μειώσουν μέχρι και κατά 50% τα συναισθήματα κατάθλιψης, ενώ άλλη έρευνα απέδειξε πως η γυμναστική μας «ανεβάζει» τη διάθεση για τουλάχιστον 12 ώρες αφού την κάνουμε.
4. Αναβολή αποφάσεων
Η κατάθλιψη δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για τη λήψη αποφάσεων και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η αναβολή τους είναι, σε αυτές τις περιπτώσεις, αφενός η πιο συνετή και αφετέρου η πιο αντιστρεσογόνα πρακτική.
5. Φροντίδα υγείας
Η σχέση σωματικής υγείας και κατάθλιψης είναι υπερβολικά στενή, αφού έρευνες έχουν δείξει πως για παράδειγμα ο διαβήτης συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη και αντίστοιχα η κατάθλιψη με τον διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε περιόδους κατάθλιψης οφείλουμε να φροντίσουμε το σώμα μας για να νιώθουμε αρκετά δυνατοί ώστε να προχωρήσουμε και στη φροντίδα του… πνεύματος.
6. Καθημερινή ρουτίνα
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται η «εμμονή» σε μία καθημερινή ρουτίνα κάνει καλό στην κατάθλιψη για τον πολύ απλό λόγο πως ενεργοποιεί την ψυχολογίας μας και μας βάζει σε ένα πρόγραμμα επανένταξης.
7. Υγιεινή διατροφή
Το φαγητό δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα μας. Όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη οφείλουμε να τρώμε υγιεινά και παρόλο που δεν υπάρχουν οι μαγικές τροφές-φάρμακα εναντίον της κατάθλιψης, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που αποδεδειγμένα βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσής μας και στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης (ορμόνης που καθορίζει τη διάθεση). Για παράδειγμα οι υδρογονάνθρακες, η βιταμίνη D και τα Ω3 λιπαρά είναι σύμμαχοι εναντίον της κατάθλιψης.
8. Αποφυγή αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών
Το να βάλουμε στον οργανισμό μας ουσίες που απλά θα μας αποπροσανατολίσουν δεν βοηθάει σε τίποτα, αντίθετα χειροτερεύει την κατάστασή. Αρκετά διαταραγμένη είναι η χημεία του εγκεφάλου μας σε περιόδους κατάθλιψης, δεν χρειάζεται επιπλέον… ταραξίες.
9. Καλός ύπνος
Κατάθλιψη και έλλειψη ύπνου συχνά συμβαδίζουν. Οι ειδικοί προτείνουν λοιπόν πως για να βγει κάποιος από την διελκυστίνδα της κατάθλιψης πρέπει απαραιτήτως να απολαμβάνει πολύ και ξεκούραστο ύπνο.
10. Μειωμένος φόρτος εργασίας
Η κατάθλιψη μπορεί να μην θέλει απραξία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται και εργασιακή υπερφόρτωση. Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί λένε πως το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιμηκύνουμε χρονικά μια καταθλιπτική κατάσταση η οποία κάποια στιγμή απλά θα επιδεινωθεί ραγδαίως. Ο σωστός προγραμματισμός-καταμερισμός εργασιών, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πάρουμε δουλειά για το σπίτι, βοηθάει σε περιπτώσεις κατάθλιψης.