Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ευτυχισμένοι, χωρίς συγκρίσεις!


Το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους σίγουρα δεν αποτελεί τρόπο για να είμαστεευτυχισμένοι, πόσο μάλλον όσον αφορά τα οικονομικά μας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Paris School of Economics. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία της European Social Survey, εξετάζοντας τα εισοδήματα 19.000 συμμετεχόντων σε 24 χώρες. Το στοιχείο στο οποίο έδωσαν σημασία είναι το πόσο σημαντικό θεωρούν οι άνθρωποι το εισόδημά τους.

Όπως αποδείχθηκε, το να συγκρίνεις το εισόδημά σου με αυτό των μελών της οικογένειας και των φίλων σου σε κάνει δυστυχισμένο. Πιο δυστυχισμένος μάλιστα είσαι όταν συγκρίνεις το εισόδημά σου με αυτό των φίλων παρά με αυτό των συναδέλφων σου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το αν αυτή η στάση οφείλεται στον χαρακτήρα κάποιου, αν δηλαδή είναι «τύπος που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο» ή αν η δυστυχία είναι το αποτέλεσμα της σύγκρισης. Όπως αποδείχθηκε, όσο περισσότερη σημασία έδιναν κάποιοι σε μια τέτοια σύγκριση, τόσο λιγότερη αυτοεκτίμηση είχαν. Επίσης ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Διαφορές με βάση το φύλο δεν διαπιστώθηκαν. Οι συγκρίσεις όμως του μισθού ανάμεσα σε φίλους ήταν δύο φορές πιο οδυνηρές απ’ ότι ήταν ανάμεσα σε συναδέλφους. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε φτωχές χώρες συγκρίνουν πιο συχνά το εισόδημά τους απ’ ότι αυτοί που ζουν σε πλούσιες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι όταν συγκρίνεις τον μισθό σου με αυτόν των συναδέλφων σου μπορεί να αισθάνεσαι καλύτερα σε σχέση με τις μελλοντικές προοπτικές που μπορεί να έχεις. Το να κοιτάζει όμως συνεχώς το τι κάνει ο άλλος, μάλλον μόνο δυστυχία μπορεί να σου προκαλέσει.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι συγκρίσεις γενικά φέρνουν ανασφάλεια. «Θα συμβούλευα τους ανθρώπους να μην συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και να είναι ευτυχισμένοι με τη δική τους πραγματικότητα» συμβουλεύει ο καθηγητής ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευ