Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Οι όμορφες θυμώνουν πιο εύκολα

Αν θεωρούσατε ότι η ομορφιά είναι πανάκεια, σκεφθείτε αυτό: οι όμορφες γυναίκες θυμώνουν πιο εύκολα. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του University of California.




Ο θυμός είναι σίγουρα το χειρότερο πράγμα για να μας χαλάσει η διάθεση. Πόσο ρόλο όμως παίζει η ομορφιά σε αυτό; Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσες γυναίκες θεωρούσαν ότι ήταν όμορφες ήταν πιο επιθετικές όταν θύμωναν επειδή δεν τους έκαναν το χατίρι.

Στην έρευνα, που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες εξέφραζαν τον θυμό τους και πως διαχειρίζονταν τις διαμάχες, συμμετείχαν 156 φοιτήτριες. Οι γυναίκες που θεωρούσαν ότι ήταν όμορφες ανταποκρίθηκαν πιο επιθετικά από όσες δεν θεωρούσαν ότι ήταν και τόσο γοητευτικές. Οι όμορφες είχαν επίσης υψηλότερες προσδοκίες από αυτές που τους άξιζαν. Η αντίδραση αυτή, λένε οι ειδικοί, υπάρχει επειδή οι όμορφες γυναίκες ήταν καλύτερες στο να επιλύνουν τα προβλήματα προς όφελός τους.

Ο επικεφαλής δρ Aaron Sell εξέτασε τα αποτελέσματα της έρευνας περεταίρω. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ρόλο έπαιζε και το χρώμα των μαλλιών, με τις ξανθιές να είναι πιο ευέξαπτες, καθώς θεωρούν τον εαυτό τους πιο ελκυστικό από τις μελαχρινές. Όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, ανάλογη αντίδραση υπάρχει και στους άντρες, με κριτήριο όμως τη φυσική δύναμη. Οι άντρες δηλαδή που θεωρούσαν ότι είναι πιο δυνατοί εκδήλωναν τον θυμό τους ευκολότερα.

Αν και η έρευνα είναι σχετικά περιορισμένη, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή είναι μια φυσική αντίδραση που εξηγείται βάσει της θεωρίας της εξέλιξης. Η ομορφιά δηλαδή ή η δύναμη δρουν σαν ένα όπλο αυτοπεποίθησης που επιτρέπει περισσότερες παρεκτροπές. Οποιος βέβαια θυμώνει υπερβολικά, τονίζουν οι επιστήμονες, πρέπει να γνωρίζει ότι βλάπτει πρώτα τον εαυτό του και αυτό είναι κάτι που δεν κάνει διακρίσεις βάσει της ομορφιάς.

εκτύπωση άρθρου | αποστολή με email |