Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Tα λουλούδια μας ηρεμούν

Αφού δεν μπορείς να είσαι συνέχεια στη φύση, φέρε λουλούδια στο σπίτι σου. Κάθε ένα έχει τη δική του θέση στο διαμέρισμα.

Κουζίνα
ΓαρίφαλαΈρευνα του Παν/μίου Χάρβαρντ έδειξε πως όταν βλέπουμε ένα βάζο με λουλούδια το πρωί που ξυπνάμε, αποκτάμε μια διάθεση και ζωντάνια που διαρκεί όλη μέρα, ιδίως αν τα λουλούδια βρίσκονται στο τραπέζι της κουζίνας (όπου ελπίζουμε να παίρνεις πρωινό καθημερινά). Τα γαρίφαλα που έχουν ανθεκτική φύση είναι ιδανικά για το θερμό περιβάλλον της κουζίνας.

Δενδρολίβανο: Αν προσπαθείς να ελαττώσεις τον καφέ, είναι το βότανο που θα σε βοηθήσει, αφού έχει διεγερτικές ιδιότητες. Απλά τρίψε μερικά φυλλαράκια στα δάχτυλά σου για να βγει το έλαιο και φέρε τα στη μύτη σου για να πάρεις βαθιές αναπνοές.

Αλόη Βέρα: Θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από κάθε είδους κάψιμο πολύ γρηγορότερα από τις συμβατικές μεθόδους, αφού ο χυμός της περιέχει ένα συστατικό που καταπολεμά τα εγκαύματα. Αν έχεις ένα γλαστράκι Αλόη Βέρα σε καλή κατάσταση και είναι ηλικίας τουλάχιστον 3 χρονών, μπορείς απλά να κόψεις το φύλλο, να το ανοίξεις και να απλώσεις το τζελ που θα βγάλει κατευθείαν στο δέρμα σου.

Σαλόνι
Κρίνοι: Ρύποι που αναδύονται από τα χημικά στα έπιπλα, τις οικιακές συσκευές, τα χαλιά και τις μπογιές μπορούν να κάνουν τον αέρα που εισπνέεις σε ένα μέσο σπίτι έως και 10 φορές πιο βρώμικο από αυτόν έξω στο δρόμο. Κάποια φυτά όμως, απορροφούν τους ρύπους με τα φύλλα τους καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα. Έρευνες έχουν δείξει πως ο κρίνος είναι ο πιο δραστικός. Τρία μεγάλα λουλούδια σε ένα βάζο είναι αρκετά για να κατεβάσουν τη μόλυνση του αέρα σε ένα δωμάτιο σχεδόν στο μηδέν.

Φτέρη: Τα υψηλά επίπεδα σκόνης σχετίζονται με αλλεργίες και το άσθμα. Έρευνες όμως έχουν δείξει πως τα φυτά μειώνουν κατά 20% τη σκόνη μέσα στο σπίτι, γιατί αφενός αυξάνουν την υγρασία που ελαττώνει τη σκόνη, και αφετέρου προσελκύουν τη σκόνη στα φύλλα τους. Γι αυτό τα εξαιρετικά φυλλώδη φυτά, όπως η φτέρη, είναι ιδανικά.

Κρεβατοκάμαρα
Λεβάντα: Μελέτες στο Παν/μιο του Σαουθάμπτον έδειξαν πως όσοι κοιμούνται με το άρωμα της λεβάντας στο υπνοδωμάτιό τους έχουν πολύ λιγότερες ενοχλήσεις στη διάρκεια του ύπνου τους. Για να αναδείξεις περισσότερο το άρωμα, τρίψε μερικά λουλουδάκια στα δάχτυλά σου.

Γραφείο
Ηλίανθοι: Μελέτη σε Παν/μιο του Τέξας έδειξε πως όταν οι εργαζόμενοι έχουν ένα βάζο λουλούδια στο γραφείο τους, είναι 15% περισσότερο αποδοτικοί. Για μεγαλύτερα αποτελέσματα προτίμησε ηλίανθους, αφού σύμφωνα με τους χρωματοθεραπευτές το κίτρινο είναι το χρώμα της δημιουργικότητας.