Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ο ύπνος αδυνατίζει

Eρευνητές του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, του Ohio διαπίστωσαν πως όσοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου αδυνατίζουν ενώ όσοι πάσχουν από αϋπνίες, παίρνουν τουλάχιστον ένα κιλό τον χρόνο.

Στη συγκεκριμένη μελέτη - που είχε σαν στόχο της να διερευνήσει την πιθανή συσχέτιση μεταξύ συνηθειών ύπνου και σωματικού βάρους - συμμετείχαν περίπου 70.000 εθελόντριες, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 16 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, όσες γυναίκες δήλωσαν ότι κοιμούνταν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ, ζύγιζαν κατά μέσον όρο 3 κιλά περισσότερα από τις συνομήλικές τους οι οποίες κοιμούνταν 7 ώρες κάθε βράδυ. Με το πέρασμα των χρόνων, οι εθελόντριες που εξακολούθησαν να κοιμούνται λίγο, είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να παίρνουν τουλάχιστον ένα κιλό τον χρόνο – με αρκετές από αυτές να παίρνουν πολλά περισσότερα.
Οι ερευνητές μελέτησαν εις βάθος πολλές παραμέτρους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτές τις συσχετίσεις. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι σε αντίθεση με ότι πιστεύεται μέχρι τώρα, τα αυξημένα κιλά δεν οφείλονται στο ότι όσοι κοιμούνται λίγο, τρώνε περισσότερο ή γυμνάζονται λιγότερο λόγω κούρασης. Παρουσιάζοντας τη μελέτη τους διαπίστωσαν πως οι εθελόντριες με την έλλειψη ύπνου έτρωγαν λιγότερο από τις υπόλοιπες, ενώ δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, υπήρχε διαφορά στις θερμίδες που έκαιγαν όταν ξεκουράζονταν – ίσως γιατί η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τις ορμόνες που ελέγχουν τον ρυθμό καύσεως των θερμίδων «σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή κατά την ανάπαυση. Οι ερευνητές τόνισαν ότι από τα ευρήματά τους συνάγεται ότι ένας ήρεμος και επαρκής ύπνος βοηθά σημαντικά στο αδυνάτισμα.